DNA îl face K.O. pe Dorneanu: Din cauza CCR s-au clasat sute de dosare cu prejudicii reclamate de ordinul miliardelor!


DNA îl face K.O. pe Dorneanu: Din cauza CCR s-au clasat sute de dosare cu prejudicii reclamate de ordinul miliardelor!

Președintele CCR, Valer Dorneanu, s-a declarat ofensat de faptul că procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a prezentat efectul deciziilor Curții Constituționale asupra activității DNA.

Dorneanu: "Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad (sic!) pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (...) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (...) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?".

CITIȚI ȘI: Șeful DNA, luat la țintă într-un mod abject de Dorneanu pentru că și-a permis să critice CCR. Macovei: "De ce să nu putem comenta deciziile CCR? Suntem oameni liberi!"

În acest context, DNA a reacționat printr-un comunicat de presă, transmițând că procurorii nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea CCR și deciziile acesteia, ci procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a identificat, într-un interviu, "drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curţii Constituţionale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu".

"O dovadă clară a respectării şi aplicării deciziilor Curţii Constituţionale a României de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt şi cele 801 soluţii de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari", a evidențiat DNA.

Comunicatul DNA: "Având în vedere ultimele apariţii publice ale unor judecători, membri ai Curţii Constituţionale a României şi comentariile acestora la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorului şef al acestei Direcţii, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

- procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv procurorul şef al Direcţiei, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curţii Constituţionale a României şi deciziile acesteia.

- în apariţiile publice, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la întrebarea unor jurnalişti, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ultimii ani. Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcţii de conducere şi execuţie, plecarea unor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a creşterii vechimii necesare numirii în funcţia de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituţiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenţei materiale a Direcţiei etc.

În acelaşi context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă şi că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curţii Constituţionale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu.

O dovadă clară a respectării şi aplicării deciziilor Curţii Constituţionale a României de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt şi cele 801 soluţii de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro şi 10.340.800 de dolari.

Totodată, precizăm că Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană şi nu vor face acest lucru şi asigură cetăţenii că lupta anticorupţie la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.