Noul cadru european privind romii, o decizie istorică. ONG-iști, urmează verificări la sânge!


Noul cadru european privind romii, o decizie istorică. ONG-iști, urmează verificări la sânge!

Comisia a publicat, pe 7 octombrie, noul Cadru european privind romii pentru egalitate, incluziune și participare. O versiune consolidată și mai cuprinzătoare în comparație cu cadrul 2011-2020. O versiune care exercită o presiune mai mare asupra statelor membre pentru a elimina decalajul dintre populația romă și populația majoritară.

Politica post-2020 combină aspectele socio-economice cu o abordare bazată pe drepturi, pune în prim plan lupta împotriva atitudinilor negative împotriva romilor și își propune o verificare mai atentă a modului în care se vor cheltui banii europeni pentru incluziunea romilor, mai ales că până acum mult s-a cheltuit, puțin s-a făcut.

Romeo Franz, deputat în Parlamentul European

Noul cadru al UE reprezintă un nou pas necesar în lupta împotriva atitudinilor negative față de romi și pentru participarea egală a romilor, în Europa. Prin numirea unor indicatori țintă specifici, Comisia a pregătit terenul pentru o punere în aplicare mai obligatorie și verificabilă în statele membre. Este corect ca lupta împotriva atitudinilor negative față de romi să devină în sfârșit o prioritate și ca mai multe resurse financiare să fie promise. Chiar dacă acesta este un progres evident, strategia este lipsită din perspectiva angajamentlui și  controlului. Adevărul neplăcut este următorul: în lipsa unei legi privind egalitatea pentru romi și fără un mecanism al statului de drept, strategia-cadru rămâne un tigru fără dinți. Cum putem îmbunătăți, de fapt, situația precară a milioane de romi din Europa, atunci când liderii politici din țările afectate sunt ei înșiși pasibili de rasism, iar fondurile UE sunt redirecționate pentru stigmatizarea comunităților de etnie romă, în loc să contribuie la incluziunea și lupta împotriva rasismului? Cum putem realiza o participare echitabilă a cetățenilor romi într-un sistem de stat în care principiile statului de drept nu sunt luate în considerare și accesul egal la justiție nu este garantat pentru toți cetățenii?

Sunt foarte bucuros că avem în prezent o largă majoritate în Parlamentul European, care este în favoarea unei legi europene privind egalitatea pentru cetățeni și un mecanism de stat de drept care să asigure respectarea drepturilor fundamentale ca o condiție prealabilă pentru ca statele membre să aibă acces la finanțarea UE. Numai prin măsuri legislative putem permite romilor să își exercite drepturile în calitate de cetățeni egali și să ne asigurăm că sprijinul nostru financiar ajunge acolo unde este nevoie urgentă.

Aceste noi elemente ale cadrului strategic al UE privind romii post 2020 reflectă, în mare măsură, afirmațiile formulate în rezoluția referitoare la punerea în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor: Combaterea atitudinilor negative față de persoanele de etnie romă din Europa, adoptată la 17 septembrie 2020 de către Parlamentul European.

Consider că, deși angajamentul Comisiei Europene pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor rămâne puternic și este foarte apreciat, principala responsabilitate pentru incluziunea romilor le revine statelor membre. Da, exact, guvernelor naționale, nu câtorva actori din societatea civilă, de altfel inteligenți și unși cu toate alifiile, dar care, din păcate, fac trafic de influență pe la ușile guvernului, cu bruma de reprezentare a comunităților, în care nici ei nu cred, dar pe care o flutură în spațiul public, poziționându-se ca singurii și cei mai puternici lideri. De apreciat insistența lor și puterea de convingere, dar realitatea din comunități și sărăcia cu care se confruntă mulți romi, le dă peste nas, rău de tot, în ultima vreme, și parcă strigă ca din gură de șarpe: Ajunge, plecați acasă, nu vă cunoaștem, nu vă vrem!

Prin urmare, cred că trebuie făcut mai mult. Adică, societatea civilă trebuie să revina la rolul ei de câine de pază, iar statul să își asume, din nou, responsabilitatea pentru această comunitate. Până acum, a fost invers, societatea civilă a tocat la bani cu nemiluita pe conferințe, întâlniri, cărți, concerte, caravane, etc.. Bune toate, dar, singure, nu pun pâine pe masă copiilor care merg noaptea la culcare flâmânzi. Să fiu clar, nu toate ONG-urile, pentru că mai sunt câteva, mai mari, dar cele mai multe micuțe, care fac o treabă excepțională, și fără prea mulți bani, ba chiar de multe ori cu bani de acasă, dar liderii lor sunt OAMENI, asta e diferența.

Să continuăm. Un cadru european nu este o lege, nu are caracter obligatoriu. În consecință, multe state membre aleg să își justifice activitatea cu privire la includerea romilor prin intermediul unor strategii naționale, dezvoltate cu ajutorul sau chiar, integral, de o parte a societății civile,  fără o finanțare adecvată pentru punerea în aplicare, progrese și indicatori de succes și fără un mecanism de monitorizare. UE are competența de a face posibilă o lege pentru romi, iar Parlamentul European a făcut deja primul pas prin rezoluția dezvoltată de domnul Franz și de mine. Ne-am luat inima în dinți și am zis să facem ce nu s-a făcut până acum. Și am făcut! Sper că nu am supărat pe  nimeni, căci legea, când va fi adoptată, va verifica la sânge eficiența cheltuirii banului public și se va asigura că banii ajung acolo unde trebuie.

Comisia Europeană trebuie să facă următorul pas, trebuie să propună un text legislativ Parlamentului și Consiliului, în 2021, în temeiul articolul 19 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite adoptarea de acțiuni pentru combaterea discriminării pe criterii de rasă sau origine etnică.

Dacă privim înapoi la ultimii zece ani, putem observa că au fost realizate doar schimbări palide pentru romi și viața acestora. Acest lucru nu este suficient pentru o Uniune care susține egalitatea de șanse și care promovează unitatea în diversitate. În opinia mea, există o mai mare disponibilitate, în special în această perioadă, de a produce schimbări reale pentru populația de etnie romă. Rezoluția istorică adoptată de Parlament și acest cadru strategic îmbunătățit sunt dovezi clare că o schimbare majoră va fi posibilă. Am convingerea că lucrurile nu sunt greu de îndeplinit atunci când persoanele potrivite se află în locurile potrivite, când muncesc mult și cred cu tărie în Dumnezeu. Sunt bucuros să constat că, în prezent, avem contextul potrivit pentru a face ca schimbarea să devină realitate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.