Fanaticii cuplului Biden-Harris din România fac liste negre cu simpatizanții lui Trump de pe la noi. Printre „vinovați” se numără iluștrii profesori Ioan Stanomir și Paul Dragoș Aligică, dar și jurnalistul Petre M. Iancu de la Deutsche Welle


Fanaticii cuplului Biden-Harris din România fac liste negre cu simpatizanții lui Trump de pe la noi. Printre „vinovați” se numără iluștrii profesori Ioan Stanomir și Paul Dragoș Aligică, dar și jurnalistul Petre M. Iancu de la Deutsche Welle

Un susținător din România al democraților din Statele Unite propune opiniei publice să nu uite figurile publice autohtone care au fost de partea lui Donald Trump pe parcursul celor patru ani de mandat la Casa Albă și ar fi validat ceea ce respectivul simpatizant al cuplului Biden-Harris califică drept „o administrație toxică, coruptă, populistă, distructivă, imorală, cu ispite autocrate și proto-fasciste”.  

Cât de „toxică” a fost administrația Trump pentru România am arătat AICI preluând opinia jurnalistului Dorelian Bellu, opinia confirmată ulterior chiar și de istoricul Mădălin Hodor, deloc un „trumpist”: „Cred că trebuie să îi mulțumim președintelui Trump pentru ceea ce a făcut pozitiv pentru țară noastră. În mandatul său, parteneriatul România- SUA a făcut uriași pași înainte. Chiar dacă personal nu am fost niciodată un fan al  său și al stilului sau, corect este să recunosc acesta uriaș serviciu adus României. Unul pe care sunt convins că istoria îl va consemna că atare, chiar dacă încă nu este încă deplin cunoscut publicului larg. Va trebui, din nou, să îmi faceți credit și să mă credeți pe cuvânt. După cum mulți dintre cei care mă urmăriți aici știți deja, am fost și rămân un adversar al curentului politic promovat de președintele Trump”.  

Nici măcar originală, fiind copiată după aberanta propunere a tinerei politiciene democrate Alexandria Ocasio-Cortez, căreia republicanii îi mai spun și „comunista lui Biden”, opinia exprimată de Paul Balogh într-o postare pe Facebook - în care sunt nominalizați, alături de caraghiosul Mihai Neamțu și pateticul evlavios Adrian Papahagi, intelectuali remarcabili precum profesorii Paul Dragoș Aligică și Ioan Stanomir -  este salutată de mai mulți membri ai USR PLUS, alianță care s-a declarat public de centru-dreapta, dar care, cu prilejul prezentelor alegeri pentru președinția SUA, a fost vocal de partea democraților americani care, din punct de vedere doctrinar, sunt de stânga.  

Paul Balogh: Într-o notă mai serioasă, acum că Biden / Kamala vor conduce America pentru încă 4 ani să nu uităm cine au fost enablerii lui Trump în România. Cine a viciat tot aerul dezbaterii politice din etajele Facebook-ului și în presa din România, cine a compromis orice urmă de rezonabilitate, cine a violat logica și bunul simț, cine a împins ipocrizia până la paroxism ca să apere un idol imund. Aici nu e vorba de partizanat politic normal. E o diferență catastrofală între a fi un conservator din specia lui McCain și din specia lui Trump. America a ajuns, în ultimii 4 ani din istoria sa, cel mai aproape de o administrație toxică, coruptă, populistă, distructivă, imorală, cu ispite autocrate și proto-fasciste. Și a arătat, prin felul în care a fost susținut și justificat și spălat de către enablerii săi, peste cât de multe lucruri pot trece susținătorii săi când se văd cu saci în căruță. Să ne fie frică de ei, pentru că astfel de oameni cu această morală și această judecată politică sunt și cei care au susținut, in secolul trecut, regimuri autocrate și extremiste doar pentru că s-au potrivit pe antisemitismul lor și ura pentru aproapele lor.  

Așadar, vă propun, ca într-un nou "apel către lichele" să nu-i uităm pe următorii:

- să nu-l uităm pe Mihail Neamțu pentru energia cu care a justificat orice monstruozitate, orice ungher negru, orice alegere, inclusiv, recent, toate fake news-urile pro-trump legate de alegeri.  

- să nu-l uităm pe Papahagi, care, la umbra unei glumițe și sub paravanul unui credincios, este în stare să spună că negrul este alb și să susțină cu totul pesemne cel mai imund personaj care a ajuns vreodată președinte. Acela e nivelul moralității sale de care deseori se prevalează. Cu religia înainte, cu moralitatea ca scuză, a justificat, spălat și susținut o figură care se laudă cu apucarea femeilor de .... și cu separarea copiilor de părinții săi.  

- să nu-i uităm nici pe Aligică sau Stanomir, care, de sub vălul de rezonabilitate dat de carierea lor profesională, nu s-au jenat să susțină același personaj de mai sus și să repete mantra penibilă a lui Trump cu "mass-media care e împotriva lui Trump", sau pe ce a "socialismului care vine la putere odată cu democrații". Dar mai ales pentru repetatele mizerii despre presupusul partizanat al presei din state.  

- apoi special mention și pentru toți ILD-iștii și cei din jurul Alternativa Dreapta care au invadat și toxifiat toate discuțiile posibile apărând până în pânzele albe orice mică sau mare tâmpenie spusă sau făcută de Trump.

- L.E. merit să îi menționăm aici și pe unii care pretind a fi jurnaliști dar unde bias-ul este cât casa, precum Sever Voinescu, Petre M. Iancu & co.

Sper ca cei de mai sus și mulți alții ca ei să facă un pas în spate și să se gândească mai bine data viitoare cât sunt dispuși să violeze logica și bunul simț cu orice preț pentru oameni ca Trump”.  

„Vinovații” au replicat scurt și detașat la această inițiativă de sorginte bolșevică, cum a fost calificată de savantul și scriitorul libanezo-american Nassim Nicholas Taleb (referindu-se, firește, la inițiativa avansată de Cortez).  

Profesorul Ioan Stanomir: „Sunt obișnuit cu delațiunile și cu acuzele publice. Nu sunt un politician, iar aceasta nu e o pagină de acțiune politică. Cred în libertate și voi încerca să o apăr. Atât. Voi continua să scriu și să gândesc.Din ce în ce mai mult departe de Facebook”.

Profesorul Paul Dragoș Aligică: „Pentru cei care întreabă: I-aș sfătui să fie mai detașați și să nu ia în seama atât de mult defularile și aberațiile tuturor dezaxaților ideologic sau hormonal, exprimate în mediile sociale. Să fim mai selectivi. Demne de atenție sunt doar cele ale celor cu pretenții de standarde și cu pedigree. Este mai eficient și este poate și mai amuzant.

Cu o notă mai generală însă pentru această din urmă categorie: Mi se pare totuși lipsit de fair play, de o minimă eleganță și în ultima instanța încălcarea unui cod al onoarei de breaslă să te faci sistematic că nu observi că te afli într-o situație privilegiată, de asimetrie polemică în care în vreme ce tu poți spune absolut orice aberație îți trece prin cap, cu impunitate, gesticulând în unison cu o linie de conformism social care te pune prin definiție și fără niciun curaj moral la adăpost, potențialii tăi preopinenti își riscă reputația, carieră, poziția socială, sau pot fi obiectul unui sistem al stigmatizării agresive și delațiunii încurajate și coordonate cu metodă și sistem, dacă își exprimă opiniile”.  

Petre M. Iancu: „Ce să le răspund celor care mă denunță? Pe modelul individei de extremă stânga din Camera Reprezentaților, de peste ocean, zisă AOC, unii care au preluat termenul de ”enabler” propun trecerea mea pe o listă neagră de ”enableri”/susținători români ai lui Trump.  

Delatorii îmi fac onoarea de a mă plasa la index alături de domnii Mihail Neamțu, Adrian Papahagi, Paul Dragoș Aligică, Ioan Stanomir și Sever Voinescu. Am să-i trimit pe ei, pe aplaudacii lor și pe toți inchizitorii la edificatoarele cuvinte adresate poltronilor de serviciu de eminentul profesor, Paul Dragoș Aligică:  

”în vreme ce tu poti spune absolut orice aberatie iti trece prin cap, cu impunitate, gesticuland in unison cu o linie de conformism social care te pune prin definitie si fara niciun curaj moral la adapost, potentialii tai preopinenti isi risca reputatia, cariera, pozitia sociala, sau pot fi obiectul unui sistem al stigmatizarii agresive si delatiunii incurajate si coordonate cu metoda si sistem, daca isi exprima opiniile”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.