SURSE: Partidul Popular European (PPE) solicită PNL să facă totul pentru a EVITA o guvernare alături de USR și PLUS! Lovitură pentru Barna și Cioloș


SURSE: Partidul Popular European (PPE) solicită PNL să facă totul pentru a EVITA o guvernare alături de USR și PLUS! Lovitură pentru Barna și Cioloș

Mai mulţi lideri PNL au declarat, în ultimele zile, că liberalii ar prefera să guverneze, după alegerile parlamentare, alături de PMP şi UDMR, nu alături de USR. Unul dintre motivele invocate este apartenenţa celor trei partide la Partidul Popularilor Europeni, spre deosebire de USR, arondat stângiștilor de la Renew Europe.

Potrivit unor surse liberale citate de stiripesurse.ro, liderii PNL au avut discuţii aplicate, în ultima perioadă, cu lideri ai PPE, pe tema alianţelor politice din ţară. Popularii europeni au fost cei care le-au cerut liderilor PNL să evite o alianţă cu USR, în măsura în care acest lucru este posibil.

Reprezentanţii USR-PLUS fac parte în Parlamentul European din grupul Renew Europe, condus de ex-premierul Dacian Cioloş. Între Partidul Popularilor Europeni şi Renew Europe există o relaţie conflictuală și o evidentă disonanță de factură doctrinară, iar o alianţă la nivel naţional ar fi în contradicţie cu poziţiile de la nivel european.

Sondajele din acest moment nu anticipează o situaţie în care PNL (32%), PMP (6%) şi UDMR (5%) să poată forma singure o majoritate parlamentară după alegeri. Dacă unii lideri PNL şi USR consideră că o alianţă între cele două partide ar fi naturală, au apărut şi speculaţii cu privire la o colaborarea liberalilor cu PSD.

Potrivit unor surse din USR, oamenii lui Barna sunt nemulţumiţi de faptul că liberalii, în frunte cu Ludovic Orban, le-au cerut de mai multe ori susţinerea, însă nu au făcut niciun fel de promisiune cu privire la o eventuală alianţă de guvernare după alegerile parlamentare.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.