Un cunoscut ONG-ist se întreabă dacă DNA va ancheta afacerile lui Dan Tudorache cu Ion Ceban, primarul Chișinăului. Cei doi sunt legați prin intermediul unei firme care elaborează PUZ-uri și PUG-uri. „Moldovenii așteaptă ca DNA să treacă Prutul”


Un cunoscut ONG-ist se întreabă dacă DNA va ancheta afacerile lui Dan Tudorache cu Ion Ceban, primarul Chișinăului. Cei doi sunt legați prin intermediul unei firme care elaborează PUZ-uri și PUG-uri. „Moldovenii așteaptă ca DNA să treacă Prutul”

„În contextul schimbărilor politice din R. Moldova, vom vedea, în fine, o anchetă DNA transfrontalieră, pe afaceri făcute de cetăţeni români în ambele state? Moldovenii aşteaptă de multă vreme ca DNA să treacă Prutul”, scrie Sorin Ioniță, reprezentant al think-tank-ului „Expert Forum”, pe pagina sa de Facebook.

El se referă la ancheta DNA care-l are protagonist pe fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, pus sub acuzare pentru luare de mită și spălare de bani, și plasat sub control judiciar. 

Potrivit lui Sorin Ioniță, acesta este „un caz foarte important şi pentru Chişinău”. „[Dan] Tudorache, fostul primar PSD de sector 1, era principal contact politic la Bucureşti al primarului socialist Iv Ceban (Ion Ceban- n.red.) şi sprijinitor al grupului VEGO  (SC Vego Concept Engineering SRL din București- n.red.), autor de PUZ-uri mânărite, anulate acum în instanţe. VEGO e vedetă la Chişinău, unde a făcut oferta bizară de a realiza gratis Planul de Urbanism General (PUG) al oraşului, adică strategia de dezvoltare pe termen lung. Foarte probabil a ajuns acolo pe filiera PSD-PSRM.

Societatea civilă din Moldova suspectează un PUG distrugător, în avantajul imobiliarilor, având în vedere cum arată proiectele lor din Bucureşti, care măcelăresc spaţiile verzi. De ce ar face altfel acolo? Primarul Ion Ceban şi arhitecta-şefă Dogotaru (Svetlana Dogotaru- n. red.), sunt mari fani VEGO. Ultima a vărsat în presa din Moldova propaganda neagră contra Clotildei Armand, preluată de la Bucureşti în perioada de campanie, doar pentru că Armand vorbea de rău VEGO.

Acum, după ce Clotilde [Armand] s-a ales, PSD a pierdut Bucureştiul, iar contactul lor Dan Tudorache de la sectorul 1 a intrat pe mâna DNA, e un pic de derută cu urbanismul la Chişinău. VEGO nu apare în dosarele pe care a fost audiat azi-noapte fostul primar de la Sectorul 1, dar povestea abia începe, nu se ştie ce apare în viitor. E posibil ca ei să nu mai aibă resursele şi energia pentru a face şmecherii prin ţara vecină şi să-i lase de izbelişte pe Ceban şi Dogotaru, pentru că sunt totuşi o afacere de apartament a unui personaj ciudat, tenor şi teolog, fără studii de arhitectură, dar cu evidentă crîşă politică, să zic aşa.

Ori dimpotrivă, dacă ce le cad sursele de venituri in România e posibil să mărească presiunea pe parteneri la Chişinău. În contextul schimbărilor politice din Moldova, vom vedea în fine o anchetă DNA transfrontalieră, pe afaceri făcute de cetăţeni români în ambele state? Moldovenii aşteaptă de multă vreme ca DNA să treacă Prutul”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.