Rusia construiește un fel de PSD în Basarabia! Primarul Ion Ceban este noul Dodon pe care Moscova îl promovează masiv, cu ajutorul FSB și GRU. Avertismentul blogger-ului Dragoș Galbur


Rusia construiește un fel de PSD în Basarabia! Primarul Ion Ceban este noul Dodon pe care Moscova îl promovează masiv, cu ajutorul FSB și GRU. Avertismentul blogger-ului Dragoș Galbur

Noul Igor Dodon este nimeni altul decât rusofilul și românofobul Ion Ceban, actualul primar al Chișinăului, pe care Rusia îl modelează perfid și subversiv, prezentându-l în culori din ce în ce mai calde, mai ”moderate”, în pofida numeroaselor derapaje ale trecutului recent și nu foarte. 

Pericolul acestei recosmetizări în care Rusia investește masiv – consultanță, bani, ”presă” și logistică – este mult mai mare decât pericolul reprezentat până de curând de Dodon, avertizează medicul și blogger-ul basarabean Dragoș Galbur, pe Facebook:

”În asta și constă pericolul noului Dodon, în mărirea spectrului electoral ce cuprinde nu doar stânga politică, ci și centrul (Usatîi, Șor), ba chiar și elemente de dreapta. Un fel de PSD românesc. Că Igor Dodon în mod clar pleacă la tomberonul politic. Moscova deja nu mai știe cum să scape de el și de vizitele sale băgăcioase și plângăcioase. Faptul că la ultima vizită Ion Ceban, care se declară apolitic, a fost inclus în delegația care s-a văzut cu Kozak și cu persoanele cheie din FSB care răspund de Moldova, este un semnal clar al importanței acestuia”

Podul.ro vă prezintă semnalul de alarmă tras de Dragoș Galbur: 

”Următorul Dodon pe care Moscova îl pregătește Republicii Moldova este Ion Ceban, actualul primar de Chișinău.

Rusia a investit în studiile sale în administrație publică, l-a ținut aproape de Dodon pentru a învăța cum funcționează axa Chișinău – Moscova, pentru a cunoaște direct persoanele de legătură din serviciile ruse de spionaj care răspund de Republica Moldova, i-au finanțat campania pentru Chișinău și îl susțin deschis în continuare.

Ion Ceban va fi un pion rus mai performant însă. Modelat după reușitele și eșecurile lui Dodon, acesta deja ne dă semnale de om echilibrat. Aduceți-vă aminte discursurile sale pline de ură, minciuni și tonalitate ridicată de acum 5-7 ani. Acum însă vorbește calm, răspicat și deseori operează cu cifre. Clar că-s multe aiureli și abureli, dar sunt așa de frumos aranjate că tocmai nu ai ce să-i reproșezi.

Va reprezenta interesele Rusiei, extrema stângă, interesele Tiraspolului și Comratului, dar nu se va sfii să afime că vorbește limba română. El deja dă semnale că e docil în privința românității noastre, cu declarații că Chișinăul e al doilea oraș românesc, cu tam-tam în jurul scuarului Eminescu (nu Pușkin, nu Cehov, nu scuaruri sovietice, dar anume Eminescu). Și știți cum noi românii moldoveni suntem mai mioritici, parcă ni se înmoaie inima când vezi un prorus înverșunat că vorbește o română aproape dâmbovițeană sau că, în genere, cochetează cu România (prietenia Chișinău – Sectorul 3 București).

În asta și constă pericolul noului Dodon, în mărirea spectrului electoral ce cuprinde nu doar stânga politică, ci și centrul (Usatîi, Șor), ba chiar și elemente de dreapta. Un fel de PSD românesc. Că Igor Dodon în mod clar pleacă la tomberonul politic. Moscova deja nu mai știe cum să scape de el și de vizitele sale băgăcioase și plângăcioase. Faptul că la ultima vizită Ion Ceban, care se declară apolitic, a fost inclus în delegația care s-a văzut cu Kozak și cu persoanele cheie din FSB care răspund de Moldova, este un semnal clar al importanței acestuia.

Greceanîi e expirată, Dodon a fost măturat pe jos de o femeie la prezidențiale, Bătrâncea e homosexual, restul sunt irelevanți, unicul viitor lider politic de stânga și totalmente prorus este Ion Ceban. Și așa va fi.

În următorii ani vor avea loc toate mecanismele standart de schimbări de culori și denumiri în PSRM. Poate va rămâne PSRM și Ion va fi numit liderul acestuia. Poate Ion se va desprinde și va crea un PSD aparte, așa cum a făcut Dodon cu PCRM cândva. Opțiuni și posibilități vor fi multe.

În mod sigur popularitatea lui Ion Ceban va crește, datorită funcției de primar general al capitalei, ba chiar probabil ne va deveni simpatic și nouă, dreptei pro românești și pro europene, însă anume pe asta mizează rușii. Așadar să nu uităm niciodată trecutul politic al oamenilor, căci lupul își schimbă blana, iar năravul ba!

Ah da, Ion Ceban a împlinit anul acesta prezidențiabila vârstă de 40 de ani. Politic vorbind, s-a copt”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.