Cât vrea domn` doctor ca să nu ne omoare cu sadism? În spitalele de stat, banii mulți cresc corupția și cinismul


Cât vrea domn` doctor ca să nu ne omoare cu sadism? În spitalele de stat, banii mulți cresc corupția și cinismul

În timp ce coaliția PNL-USRPLUS-UDMR se ceartă aprins pe posturile de subprefecți (oare de ce plătesc românii aceste posturi?), în spitalele de stat se moare ca de obicei. Adică în ritmul alert și brutal din orice lagăr de exterminare.

Zilele trecute, am aflat cum se moare la Sibiu: legat de pat și sedat, ca să nu deranjezi medicii de gardă. Un medic de la spitalul județean a declarat, sub anonimat, că se simte vinovat că a omorât astfel pacienți bolnavi de covid-19, sedându-i, deși era contraindicat. Vorbim de Sibiu, fieful lui Klaus Iohannis și a lui Dan Barna, doi măreți lideri ai națiunii. La acest spital – cel mai important din județ - PNL a pus director un jurist de la întreprinderea de transport din Mediaș, dar nimeni nu a părut scandalizat, nici Iohannis, nici ministrul USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, nici conducerea PNL. Presa, în cea mai mare parte, a ignorat aceste noi dovezi ale crimelor din spitalele de stat, precum și faptul că managerul spitalului e un incompetent sinistru. 

Iar nuca de pe coliva dezastrului de la spitalul din Sibiu sunt salariile șocant de mari pentru România, la un nivel la care ajung medicii de top din Occident: între 7.000 și 10.000 de euro, salariu de bază plus celebrele “sporuri“, brut. 

Pe scurt, se vede din nou că salariile mari nu au adus nimic bun pentru pacienții din spitalele de stat. Dimpotrivă, au crescut șpăgile la angajare. Iar cine dă șpagă la angajare, își recuperează apoi banii storcând pacienții.

Cel mai groaznic element al dramei din spitalele de stat este cinismul cadrelor medicale. Lipsa de omenie. Cu cât au mai mulți bani, cu atât par a fi mai răi la suflet. Nu generalizez, nu spun “toți“, însă aș zice “mult prea mulți“. Se uită la tine cum mori și cheamă asistenta să-ți dea un somnifer – ca să nu-i mai deranjeze strigătele tale disperate. De aceea au ajuns atâția oameni să prefere să moară acasă, decât să fie torturați și umiliți, în ultimele clipe ale vieții lor, în spitalele de stat. Plus că, acolo, riști să contractezi o infecție nosocomială, să primești un tratament greșit sau să arzi de viu – cum au pățit atâția pacienți de la Piatra Neamț sau de la Institutul Matei Balș din București. Repet, nu toți medicii au ajuns așa de jos, dar prea mulți. Iar medicii decenți, în loc să se revolte și să sesizeze Colegiul Medicilor, tac.

În acest timp, coaliția care conduce acum România se ceartă pe niște teme ridicole și pe împărțirea funcțiilor. În sistemul medical de stat tot ce au făcut a fost să schimbe managerii PSD cu ai lor. Nu au făcut nimic pentru pacienți. 

Dacă propaganda PSD i-a speriat pe români atât de tare cu “privatizările“ și “profitul“, soluția despre care eu am mai scris și care se practică în alte state este încredințarea unui număr cât mai mare de spitale către organizații non-profit. Și aici, în Statele Unite, și în Germania, o mare parte din unitățile spitalicești aparțin unor culte creștine. În loc ca statul să construiască spitale noi la costuri uriașe, guvernul Cîțu ar putea încuraja mediul privat să le ridice, prin scutiri de taxe sau credite garantate. Iar dintre spitalele controlate acum de stat, ar trebui să înceapă o serie de privatizări-pilot - o repet, tot fiindcă citesc ce au făcut alte state. 

Dar, nu pot decât să constat că, în acest moment, ministerul Sănătății nu are nici un plan – absolut nici unul – de reformă. Deocamdată, e prins în certuri cu tovarășii de coaliție. Poate până în 2024, domnul Vlad Voiculescu va și face ceva, nu doar se va certa și se va justifica pentru eșecurile sale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.