Mafioții care deturnează metroul trebuie arestați, chiar dacă își spun “sindicaliști“


Mafioții care deturnează metroul trebuie arestați, chiar dacă își spun “sindicaliști“

Așa ne trebuie dacă nici acum nu i-am băgat la pușcărie pe capii violențelor din 13-15 iunie 1990: blocarea, vineri, 26 martie, a metroului bucureștean a fost un alt tip de mineriadă. Unii ar putea spune că a fost chiar un act de terorism, care a pus în pericol sănătatea publică. Protestul nu a avut nici o legătură cu mișcarea sindicală. El a fost declanșat fiindcă pesedistul Ion Rădoi, deputat din 2000 în 2008 și fost șef al organizației PSD Giurgiu, pierde controlul asupra spațiilor comerciale din incinta metroului. Individul manevrează, în cea mai tipică manieră pesedistă, niște oameni săraci și speriați, iar el face bani. Nu mă miră că presa scrie că Rădoi nu și-a mai depus de ani întregi declarația de avere, deși este obligat de lege. 

Ce-i de făcut cu aceste grupări infracționale (fiindcă Rădoi nu-i singur, sunt mulți ca el)? Nu trebuie să inventăm noi roata, ne uităm cum au procedat alții. Cel mai bun exemplu este cel al fostului premier britanic Margaret Thatcher, supranumită “doamna de fier“.

Cum a schimbat Thatcher legea și a tăiat aripile unor sindicate obraznice, care blocau dezvoltarea economică a Marii Britanii:

- Grevele puteau fi declanșate doar prin referendum intern, cu vot secret, în interiorul sindicatului. Conducerea sindicatului, aleasă prin vot secret.

- Statul n-a mai colectat cotizațiile membrilor de sindicat. Liderii de sindicat trebuiau să-i convingă pe angajați că merită să-și achite cotizația.

- O acțiune sindicală ilegală permitea statului să solicite despăgubiri, confiscând patrimoniul sindicatului. De exemplu, Metrorex ar putea să obțină despăgubiri de la SindoMet, firma sindicatului de la metrou, care, în 2019, a obținut un profit uriaș din exploatarea abuzivă a spațiilor comerciale de la metrou.

Dar, cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă un guvern de dreapta este să nu mai tolereze acțiuni de forță, la limita terorismului. Cei care blocau metroul trebuiau luați pe sus de forțele de ordine, reținuți 24 de ore și prezentați judecătorului, pentru a solicita mandat de arestare. Cu teroriștii nu se negociază! Dacă discuți cu ei, au sentimentul că îți este frică și vor încerca să repete figura. Să ne amintim că Miron Cozma a organizat mineriadă după mineriadă – cinci sau șase, din ianuarie 1990 în februarie 1999, cine le mai știe...- până când a fost băgat la pușcărie, în 1999. Din acel moment, nici un miner n-a mai îndrăznit să umble prin București cu bâta în mână. 

Așa trebuia să facă guvernul Cîțu, acum: să acționeze în forță. Iar sancțiunile trebuie aplicate, pe cât posibil, pe loc, nu la calendele grecești. Din păcate, ministerul de Interne a ezitat. Când a fost vorba să trimită jandarmii să bată femei și copii nevinovați, care protestau la 10 august 2018 pentru stat de drept, nu au fost ezitări. Când ar fi trebuit să se ciocnească de forțele paramilitare ale pseudo-sindicalistului Rădoi, brusc, ministerul de Interne a descoperit virtuțile “dialogului“. Să ne amintim că domnul ministru de Interne Bode, ex-ministru al Transporturilor, nu l-a deranjat cu nimic pe Rădoi, pe vremea când administra Metrorex, între noiembrie 2019 și decembrie 2020. Miroase a compromis dubios între Bode și acest Rădoi.

Mafia își are locul la pușcărie, fie că își zice sindicat, fie PSD. Opinia publică a arătat, în aceste zile, că asta așteaptă de la un guvern de dreapta: fermitate în bătălia structurilor corupte anexate Ciumei Roșii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.