O sfidare pentru toți românii onești: infractorul Dragnea eliberat, după nici doi ani de pușcărie


O sfidare pentru toți românii onești: infractorul Dragnea eliberat, după nici doi ani de pușcărie

Puțini inși au făcut mai mult rău poporului român, în ultimii ani, ca Liviu Dragnea. Poate că unii au uitat, eu, nu! Doar criminalul Iliescu are mai multe pe conștiință. În anii în care a condus, de facto, România, Dragnea a dirijat din umbră violențele din 10 august 2018, a risipit bugetul țării pe pomeni, pentru a cumpăra voturi, și a distrus statul de drept. Precum în Irakul lui Saddam Hussein, statul român a construit un uriaș stadion de fotbal la Turnu Măgurele pentru echipa de fotbal deținută de fiul său. Până la urmă, în mai 2019, l-a ajuns brațul lung al Justiției și a fost condamnat pentru că deturnase banii copiilor săraci din Teleorman. A primit o pedeapsă ridicol de mică, trei ani, din care nu a ispășit nici doi ani. La ora la care scriu se așteaptă decizia de liberare condiționată a Satanei de Teleorman, chiar înainte de Paște. 

Eu sunt un om creștin. Tolerant. Nu vreau răzbunare. Vreau dreptate. Vreau justiție. Dacă Dragnea s-ar fi căit sincer pentru relele făcute, nu aș fi scris acest comentariu. Dar, s-a văzut, omul nu regretă nimic. Dimpotrivă, el este cel care face scandal, strigă că e nevinovat și vrea răzbunare. Cum să eliberezi înainte de termen pe unul care nu s-a îndreptat deloc? Un ins care, dacă ar avea ocazia, ar repeta relele comise anterior! 

Dacă Dragnea petrece în libertate acest sfârșit de săptămână, de Paște, suntem în fața unei uriașe bătăi de joc și a unei sfidări a tuturor românilor onești. Mai rău, este un semn pentru alți politicieni din Ciuma Roșie că, practic, nu au de ce să se teamă: dacă vor fura și vor batjocori românii cinstiți, riscă cel mult câteva luni de pușcărie. Este un semn că statul de drept n-a fost restaurat, la circa 18 luni de la alungarea PSD de la putere. 

Cazul Dragnea – unul din cei mai mari bandiți ai epocii contemporane – mă determină să insist: pedepsele pentru marii corupți trebuie mărite, să se ajungă la închisoare pe viață. Plus amenzi uriașe! Nicio liberare condiționată fără plata integrală a prejudiciului. Doar așa băgăm spaima în ei și vor avea măcar niște rețineri, când vor fura. Am mai scris și voi mai scrie pe aceste subiecte, deși sunt conștient că actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, este un ins fricos și lunecos, care nu va face nimic. 

Și-n loc de concluzie, o observație: guvernul PSD a fost dat jos în noiembrie 2019, iar de atunci până acum nu s-a descoperit vreo faptă majoră de corupție a miniștrilor lui Dragnea. Nici guvernele Orban și Cîțu, nici ministerele din subordine, n-au făcut vreo sesizare către DNA. N-au furat pesediștii deloc? Mă îndoiesc. Dar, ca de obicei în România, corupții se protejează între ei, indiferent de culoarea politică. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.