Acordul de investiții dintre UE și China comunistă, blocat de Parlamentul European. Motivele


  • ACP
  • May 22, 2021 14:14
  • 863
Acordul de investiții dintre UE și China comunistă, blocat de Parlamentul European. Motivele

Ratificarea unui pact de investiții de mai multe miliarde de euro cu China a fost suspendată joi, ca răspuns la sancțiunile aplicate de Beijing mai multor înalți oficiali europeni și unor instituții ale Uniunii, în luna martie. China comunistă și-a impus sancțiunile sale după ce au fost lansate sancțiuni coordonate împotriva unor oficiali de la Beijing din partea Uniunii Europene, Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, din cauza încălcării grave a drepturilor omului în partea vestică a regiunii Xinjiang.

China este în momentul de față al doilea partener comercial al Uniunii Europene, după Statele Unite, iar UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar companiile europene întâmpină o mulțime de dificultăți în țara comunistă, în special din partea companiilor conectate la statul chinez sau deținute de acesta. Acordul ar fi trebuit să faciliteze accesul companiilor europene pe piața chineză și să creeze oportunități noi de investiții pentru companiile europene din China, asigurând egalitatea între ele și companiile chineze, dar poziția Parlamentului European va întârzia cu siguranță ratificarea acordului care are nevoie de aprobarea parlamentarilor europeni pentru a intra în vigoare. Va întârzia ratificarea acordului cu atât mai mult cu cât mulți parlamentari europeni vor să ia neapărat în considerare și situația drepturilor omului în China atunci când vor decide dacă vor ratifica sau nu acordul cu Beijingul.

"Aveam de gând să abordăm dezechilibrul comercial, dar ne îngrijorează enorm încălcările drepturilor omului, mai ales munca cu sclavi. Sunt multe companii care investesc în Xinjiang și nu este clar dacă se folosește munca forțată", a spus ministrul olandez al Comerțului Exterior, Sigrid Kaag, legat de problemele puse în discuție în legătură cu adoptarea acordului cu țara comunistă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.