Directorul își făcea pedichiura la slujbă: despre obrăznicia bugetarilor de partid și de stat


Directorul își făcea pedichiura la slujbă: despre obrăznicia bugetarilor de partid și de stat

Povestea este cunoscută: în 2018, un director al primăriei din Târgu Jiu a fost fotografiat în timp ce femeia de serviciu îi făcea pedichiura, în timpul programului. Cu greu, prin 2019, a fost dat afară, pentru că presa a făcut scandal. În 2021, domnul director a câștigat în primă instanță dreptul de a fi reangajat, plus recuperarea salariilor restante, vreo 25.000 de euro. Sentința nu este definitivă, dar domnul director are toate șansele să câștige și am să vă spun de ce.

Aici vine partea despre care se vorbește puțin: în octombrie 2020, Curtea Constiuțională a decis că este neconstituțional articolul de lege privind constituirea comisiilor de disciplină care judecă abaterile funcționarilor. Aparent o chichiță legală minoră. În realitate, fără avizul comisiei de disciplină nu poți da afară nici un bugetar. 

Acum urmează partea despre care nu se vorbește deloc: în acest moment, în România, nu poate fi dat afară nici un bugetar. Nu poate fi sancționat nici un bugetar! Fără comisii de disciplină, nu se pot aplica sancțiuni. Cu toate acestea, nici un demnitar, nici un parlamentar, nu încearcă să schimbe legea care-i face, de facto, inamovibili, pe funcționarii publici. Pot face orice: să chiulească, să-și facă manichiura, să se joace pe computer. Nu pot fi atinși! 

Milioane de români din mediul privat țin în spate această castă obraznică, politizată, incompetentă și coruptă. Sute de mii de contribuabili care sunt obligați să interacționeze cu statul sunt umiliți și batjocoriți de funcționărimea abuzivă. De ce România este pe unul din ultimele locuri din UE în ceea ce privește informatizarea statutului? Fiindcă birocrații își apără slujbele și șpăgile. Un ANAF informatizat, de exemplu, ar însemna că funcționarii nervoși cu care te ciocnești la ghișeu ar putea fi concediați – computerele ar face munca lor. Ar însemna că acești funcționari nu mai pot interpreta legea astfel încât să-ți facă viața un coșmar până când te prinzi că trebuie să dai șpagă. 

Aici, în Statele Unite, deși birocrația este o glumă față de cea din statele Uniunii Europene, președintele Trump a încercat o reformă, dar socialiștii lui Biden au întors din drum legislația. Însă, important este că s-a deschis o discuție fundamentală: de ce funcționarii de stat nu pot fi concediați la fel ca salariații din mediul privat? Propaganda va răspunde repede: trebuie protejați împotriva politizării. Te ia râsul când auzi această glumă proastă. Cel puțin în România, creșterea excesivă a salariilor din sectorul public a avut drept efect pervers căpușarea funcțiilor cu pile de la partid, rude și iubite. Ce să mai politizezi când ministerele sunt pline cu straturi peste straturi de politruci, veniți acolo în valuri, în funcție de partidul care era la putere? 

În guvernarea de dreapta, sunt câțiva miniștri care au spus public că funcționărimea subordonată nu face mai nimic. Au expus problema și nu s-a întâmplat nimic. 

Soluțiile sunt simple. În primul rând, informatizarea administrației publice trebuie impusă cu toată forța. În al doilea rând, privilegiile din legea funcționarului public, mai ales cele care le asigură așa-zisa “stabilitate în funcție“, trebuie suspendate cel puțin temporar, până când se face curățenie. 

Câteva milioane de contribuabili țin în spate un aparat de stat cu 1,2 milioane de angajați care consumă 10% din PIB-ul României cu salariile lor. Mediul privat plătește salariile directorului obraznic care a pus femeia de serviciu să-i facă pedichiura în timpul orelor de serviciu și a multora ca el. Este prea mult. În sectorul privat, acel director zbura pe ușă în cinci minute, cu paza escortându-l până la ieșirea din clădire. Așa trebuie să se întâmple și la stat: abrogați inamovibilitatea funcționarilor, sancționați obrăznicia și incompetența bugetarilor și nu mai cereți contribuabililor să plătească niște nesimțiți. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.