Rusia, campanie prin care încearcă să repatrieze cercetătorii plecați în Occident. Oferta primită de un biochimist


  • ACP
  • May 31, 2021 22:50
  • 1272
Rusia, campanie prin care încearcă să repatrieze cercetătorii plecați în Occident. Oferta primită de un biochimist

Publicația rusă Novaie Izvestia a prezentat vineri ancheta unui blogger și jurnalist popular din Rusia, Andrei Shipilov, care a reușit să descopere o campanie recentă a autorităților din Moscova, prin care sunt recrutați cercetătorii ruși din Occident pentru a se întoarce să lucreze înapoi în țară.  

Shipilov a publicat informații despre modul în care Rusia încearcă să își recâștige specialiștii, după ce au plecat în masă în Statele Unite și Europa Occidentală, nemulțumiți de salariile minuscule oferite de guvernul rus, de condițiile grele de muncă și de lipsa generală a perspectivelor, dar și de situația politică din Rusia.

"Zilele trecute am vorbit cu un apropiat, biochimist în Franța, care a părăsit Rusia în vremea președintelui Elțîn. Acesta a primit recent o ofertă de la un birou guvernamental rus, pentru a se întoarce în țară, unde ar primi un salariu de șase ori mai mare decât venitul său actual (destul de mare) din Franța. El a refuzat, iar colegii săi francezi nu au înțeles de ce a refuzat oferta, chiar dacă le-a explicat care sunt riscurile (întoarcerii - n.red.). Biochimistul a devenit interesat (de campania Moscovei - n.red.) și a aflat că propuneri similare au fost primite și de mai mulți dintre cunoscuții săi, oameni de știință occidentali. Propunerile sunt făcute foarte selectiv, fie rușilor plecați în Occident, fie colegilor lor occidentali, care într-adevăr merită recrutați, iar dintr-un motiv sau altul sunt nemulțumiți de situația lor actuală", a relatat jurnalistul rus.

Sursa foto: Alexander Avilov / Moskva News Agency

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.