PNRR, transmis Comisiei Europene. Bogdan Huțucă anunță suma pe care o poate primi România în 2021 ca prefinanțare


PNRR, transmis Comisiei Europene. Bogdan Huțucă anunță suma pe care o poate primi România în 2021 ca prefinanțare

Președintele Comisiei pentru buget, finanțe, bănci a Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, a declarat luni, 31 mai, că România este cel de-al 22-lea stat din cadrul UE care a transmis oficial Planul Național pentru Redresare și Reziliență. 

"Planul Național de Redresare și Reziliență a fost transmis oficial Comisiei Europene. Corespondența conține 30 documente separate, încărcate în sistemul informatic al Comisiei Europene. România este cel de-al 22-lea stat UE care și-a transmis oficial planul național din cele 27 state membre", a zis Bogdan Huțucă.

De asemenea, liderul PNL Constanța a explicat care e testul pe care trebuie să-l treacă PNRR-ul trimis de România pentru ca țara noastră să primească în 2021 o prefinanțare în cuantum de peste 1 miliard de euro

"În următoarele trei luni, Comisia Europeană va evalua PNRR-ul transmis de București, iar Consiliul UE va da aprobarea finală (în baza evaluării Comisiei). În urma acestei evaluări, Comisia Europeană va putea vira o prefinanțare de 1,3 miliarde euro, bani ce vor veni în țară înainte de finalul anului, bani ce vor putea sta la baza derulării unor ample proiecte de modernizare a României", a precizat Huțucă.

Reiterăm că României i-a fost alocată prin PNRR suma de 29.2 miliarde de euro, din care 14.25 miliarde de euro sunt sub formă de granturi nerambursabile, iar 14.94 miliarde de euro reprezintă împrumuturi.

"În anii următori, România va accesa pentru dezvoltare toate resursele alocate: atât granturile nerambursabile, cât și împrumuturile cu dobânzi subvenționate și cu condiții de returnare deosebit de avantajoase. Ne propunem să nu ratăm niciun euro din această șansă istorică de finanțare masivă a investițiilor în infrastructura țării", a explicat liderul liberal.

Totodată, Bogdan Huțucă a punctat că respectivele împrumuturi, spre nemulțumirea PSD, vor merge către investiții și nu către consum.

"Vom lăsa generațiilor viitoare  o infrastructură mai bună (autostrăzi, căi ferate, metrou, spitale, școli, crește etc.) care va duce la îmbunătățirea calității vieții și creșterea competitivității firmelor românești, spitale mai moderne și un sistem de educație mai performant", a subliniat Huțucă.

Pe final, Bogdan Huțucă a amintit că pentru a primi acești bani România s-a angajat să facă anumite reforme structurale, dar a reliefat că aceste reforme sunt în primul rând în interesul nostru.

"Reformele din PNRR sunt în interesul țării, nu au fost impuse de nimeni. Au votul românilor, căci le-am anunțat în campania electorală, le-am inclus în programul de guvernare, le-am detaliat cu ocazia adoptării bugetului de stat pe 2021. Aceste reforme au fost din păcate amânate în ultimii 30 de ani, însă acum există voință politică și susținere populară pentru a le face", a conchis Huțucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.