Gorghiu: "Nu avem nevoie de un nou premier / PNL stă undeva între 21 și 23% / Cred că și domnul Biden urmează să demisioneze la cererea lui Orban"


Gorghiu: "Nu avem nevoie de un nou premier / PNL stă undeva între 21 și 23% / Cred că și domnul Biden urmează să demisioneze la cererea lui Orban"

Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a reiterat miercuri, la Digi24, că partidul său își menține decizia de a defila cu Florin Cîțu ca propunere de premier, transmițându-le celor de la USR că singura hotărâre ce se poate retrage este cea conform căreia peneliștii nu vor mai guverna cu useriștii din pricina votului pe care l-au acordat la începutul lunii în favoarea moțiunii de cenzură a PSD. Totodată, Gorghiu a exclus veridicitatea informațiilor din presă potrivit cărora ar exista tensiuni între președintele Klaus Iohannis și premierul interimar Florin Cîțu. 

Moderatoare: Ce face PNL la consultările cu președintele Klaus Iohannis?  

Gorghiu: Noi am anunțat încă de săptămânile trecute că în momentul în care îți asumi responsabilitatea ieșirii de la guvernare, mă refer la colegii de la USR, trebuie să ai și responsabilitatea coagulării coaliției. Astăzi a fost o umilință la adresa USR și a lui Cioloș. A fost cel mai mic scor pe care un Guvern l-a obținut la un vot de învestitură. Spun asta cu tristețe. E un moment din care toți ar trebui să învățăm, un moment în care toți ar trebui să înțeleagă că s-a greșit, s-a greșit când s-a rupt coaliția, s-a greșit când s-a ieșit de la guvernare mizând pe orgoliul unui coleg care a trebuit să părăsească Guvernul din lipsă de profesionalism (Stelian Ion - n.red.). Președintele PNL are acum o obligație și o responsabilitate mare. Va trebui să genereze majoritate în jurul PNL. Președintele PNL a anunțat imediat după vot că va demara discuții cu toți liderii partidelor politice parlamentare, mai puțin cu extremiștii de la AUR. Va încerca să formeze această majoritate în jurul PNL. De ce spunem asta? Avem un partid aflat la guvernare. Am încercat un experiment eșuat prin demersul făcut de USR. Sper din suflet ca aceste experimente să nu mai continue. Nu avem nevoie de un nou premier, care să se adapteze la locul de muncă, luându-i probabil câteva luni până se va dumiri cine, ce, cum, care sunt atribuțiile. Eu cred că putem să generăm stabilitate pe scena politică. În acest moment decizia PNL e aceea de a avea premier pe președintele partidului. E un lucru pe care fiecare îl spunem. La noi decizia nu s-a schimbat din momentul în care a fost luată. Este totuși o decizie care ar putea fi schimbată din rațiuni de echilibru pe scena politică și anume acea decizie prin care PNL a spus că nu va mai face majoritate cu USR la guvernare dacă votează moțiunea. Dacă USR va decide în ceasul al 12-lea că dorește să refacă cu noi coaliția de guvernare alături de UDMR, sunt sigură că și la noi se vor găsi resurse de orice fel, astfel încât să modificăm, să nuanțăm acea decizie.  

Moderatoare: Primim o informație că președintele Klaus Iohannis așteaptă mâine, la ora 11, partidele parlamentare la consultări. Din informațiile pe care le-ați furnizat ar însemna că tot Florin Cîțu e propunerea PNL.  

Gorghiu: Aceasta e decizia partidului, ca președintele PNL să fie propunerea de premier cu care se merge la Cotroceni.  

Moderatoare: Atunci cum veți reface coaliția cu USR?

Gorghiu: Eu cred că acest moment va fi depășit. Pot să înțeleg ambiția, încăpățânarea și încremenirea în proiect până la un punct. Dar când vezi că ai un Guvern, chiar și interimar, care și-a făcut treaba, când ai un Guvern cu un premier care și-a arătat toată disponibilitatea pentru refacerea acestei coaliții, cred că concesiile trebuie făcute și de domniile lor. Mai vreau să profit de ocazie ca să spun că de 2 zile aud un fake news care rulează.  

Moderatoare: Și anume că președintele i-a cerut să facă un pas în spate lui Florin Cîțu?  

Gorghiu: Că a existat în PNL o altă opțiune decât cea generată de decizia partidului și că Florin Cîțu nu mai e o opțiune sau că s-a certat cu președintele Klaus Iohannis. În calitate de vicepreședinte al PNL vă spun că în PNL se vorbește pe o singură voce. Văd variante de premieri în fiecare secundă, fiecare vicepreședinte e dat ca fiind succesorul lui Florin Cîțu la Palatul Victoria. Nimic mai fals! PNL are o decizie luată în unanimitate.  

În privința declarațiilor făcute astăzi de fostul președinte al PNL Ludovic Orban, senatoarea Alina Gorghiu a oferit o replică ironică, spunând că "și domnul Biden urmează să demisioneze la cererea" acestuia. Reiterăm că fostul președinte al PNL Ludovic Orban a avut miercuri o reacție furibundă la adresa colegilor de partid după ce Guvernul Cioloș nu a fost învestit, criza guvernamentală fiind astfel perpetuată. Concret, pentru a se pune capăt crizei politice, Orban i-a solicitat demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL, dar și lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României, menționând pe de altă parte că celui din urmă i-o cere degeaba. (mai multe detalii AICI)

Totodată, Gorghiu a combătut declarațiile lui Orban din ultima vreme potrivit cărora PNL s-ar afla la 15% în sondaje, iar încrederea în Florin Cîțu e la o cotă de 10%. Mai exact, senatoarea a menționat că PNL ar avea un scor în sondaje aflat în intervalul 21-23%. 

Gorghiu: Noi avem alte sondaje. Nu aș vrea să polemizez pe cifrele referitoare la încrederea liderilor. Dacă stăm să-l ascultăm pe Ludovic Orban, atunci PNL e undeva la minus infinit și liderii lui sunt tot așa, undeva pe fundul Gropii Marianelor. Disperarea din discursul său nu are relevanță în acest moment. E doar tristețea omului care pierde tot și nu-și mai găsește locul nici în societate, nici în partid. De altfel, sondajele PNL, dacă întrebați pe oricine, o să vedeți că PNL stă în acest moment undeva între 21 și 23%. E drept că e o scădere din momentul parlamentarelor, generată de situația pandemică, de erodarea la guvernare, de faptul că am avut un Congres.  

Moderatoare: Florin Cîțu ce cifre are în dreptul său? Orban a spus 10%. E liderul PNL cu cea mai slabă încredere în acest moment?

Gorghiu: Categoric că nu! Nici nu se pune problema. Vorbim despre președintele PNL, care e posibil să fi pierdut o parte din simpatie din motive obiective, o campanie infernală în cadrul partidului, o moțiune de cenzură votată de colegii de la USR, PSD, AUR.  

Moderatoare: Deci nu ar trebui să-și dea demisia. Ludovic Orban i-a solicitat-o.

Gorghiu: În PNL nu-l mai ia nimeni în serios pe Ludovic Orban cu genul acesta de declarații. A cerut demisia președintelui României, președintelui partidului, tuturor din echipa care a câștigat. Cred că și domnul Biden urmează să demisioneze la cererea lui Orban. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.