PSD este direct vinovat de explozia prețurilor la gaze și energie: explicații clare ale unui antreprenor


PSD este direct vinovat de explozia prețurilor la gaze și energie: explicații clare ale unui antreprenor

De la bun început spun: știu că peste tot în Europa prețurile la energie au crescut, din multiple motive, dar mai ales datorită jocurilor Rusiei. În România avem însă o situație specială, iar Ciuma Roșie  și statul corupt și-au adus contribuția directă la facturile uriașe, la explozia lor. Așa-zișii social-democrați – niște bandiți, toți știm asta – puteau interveni în ajutorul familiilor nevoiașe, de care susțin că le pasă. Nici măcar asta nu au făcut. 

Ce m-a mobilizat să scriu acest articol a fost obrăznicia cu care lider formal al Ciumei Roșii, Marcel Ciolacu, susținea, acum câteva luni, că, dacă va avea o majoritate, va promova o lege care să plafoneze cheltuielile cu energia ale consumatorilor casnici. Majoritate are, dar legea lor nu a avut nici un efect. Și știți de ce? Fiindcă statul corupt condus Ciuma Roșie câștigă de pe urma faptului că au explodat prețurile la energie! La televizor, PSD plânge de mila consumatorilor captivi, însă în realitate se bucură că îi jupoaie: face astfel bani la buget, bani mulți, pentru a-și plăti sinecurile și pensiile speciale.

Pe scurt, de ce PSD și statul obez sunt vinovate, ba chiar se bucură, că au crescut prețurile la energie:

– Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, ANRE, este fieful PSD. În fruntea ei este un fost deputat PSD, un sindicalist cu studii dubioase. Recent, PSD l-a numit în conducerea ANRE și pe Alexandru Stănescu, un inginer de tractoare, fratele lui Paul Stănescu, umbra lui Ciolacu. ANRE avea instrumente să intervină din primăvară/ vară, se anticipa explozia prețurilor. Nu a făcut nimic.

– România are rezerve uriașe de gaze în Marea Neagră. Din 2017 în 2019, regimul Dragnea a blocat exploatarea lor. Guvernarea PNL care a venit în noiembrie 2019 n-a mișcat nimic ca să repare răul făcut de Dragnea. Așa că, acum, România este la mâna Gazprom, importă tot mai mult și tot mai scump. Putin folosește gazele ca pe o armă. Gazele din Marea Neagră sunt neatinse. 

– Nu furnizorii, ci producătorii de energie, în majoritatea lor firme de stat, au crescut prețurile la curentul electric. Cel mai mare producător de energie, Hidroelectrica, companie deținută de statul român în proporție de 80%, câștigă enorm de pe urma exploziei prețurilor la energie, a făcut un profit istoric în 2021. Ce se va întâmpla cu acest profit? Va fi încasat de statul român și de Fondul Proprietatea, care deține un pachet minoritar. Statul român nu va folosi acest profit pentru a investi în dezvoltarea companiei, ci-l va băga în veniturile la buget, de unde se plătesc salariile uriașului aparat bugetar și pensiile speciale. Pe scurt, repet: statul român e fericit că i-a jupuit pe consumatori, fiindcă astfel are bani de salarii și de pensii speciale. 

La ora la care scriu, observ haosul din Guvern: ministrul Energiei face o declarație despre facturile la energie și, după 12 ore, vine șeful său de la PNL, Florin Cîțu, și-l contrazice direct și brutal. Pesediștii și peneliștii pasează de la unul la altul răspunderea guvernării jalnice. Premierul, general de armată și pensionar special, nu pricepe nimic din ceea ce se petrece pe piața energiei. Omul citește niște declarații care evident i-au fost scrise de alții. Degeaba dai ordine într-o economie de piață, nimeni nu te ascultă. 

Ce-i de făcut? România nu trebuie să inventeze acum apa caldă, ci doar să se uite la guvernele de dreapta din Uniunea Europeană. Atât. Acest guvern incapabil n-are decât să angajeze 2-3 traducători, să preia soluții de dreapta deja aplicate de către alte executive și să le transpună în legislația românească. 

Dar echipei de impostori pe care Iohannis a instalat-o la Palatul Victoria puțin îi pasă de prețurile la energie și de problemele cetățenilor și firmelor, ei sunt acolo ca să fure. Merg pe binecunoscutul principiu: “După noi, potopul!“. Dar potopul, furia oamenilor înșelați, pe ei îi va mătura, când va veni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.