Controversatul ministru de Finanțe (PSD) anunță că profitul multinaționalelor va fi impozitat cu 15%. Câciu: „Sunt convins că aceste măsuri sunt juste și necesare atât economic, cât și social”.


Controversatul ministru de Finanțe (PSD) anunță că profitul multinaționalelor va fi impozitat cu 15%. Câciu: „Sunt convins că aceste măsuri sunt juste și necesare atât economic, cât și social”.

Controversarul ministru al Finanțelor, pesedistul Adrian Câciu, despre care presa a scris recent că a fost plătit de Huawei, compania chineză interzisă de la licitația pentru rețelele 5G în România, anunță, în miez de noapte, că pregătește impozitarea profitului multinaționalelor cu 15%. Măsura ar putea fi aplicată cu 1 ianuarie 2023. 

Adrian Câciu, pe pagina publică de Facebook: „Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregătește transpunerea rapidă a reguilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023!

Mai ales în contextul actualei crize energetice, suntem datori să ne asigurăm că marile corporații care activează pe piața locală plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România. De aceea, i-am spus comisarului european pentru economie, dl Paulo Gentiloni că această țintă vine în continuarea unei alte priorități a Guvernului, aceea de a micșora semnificativ în acest an deficitul fiscal de TVA și de a reduce evaziunea fiscală. Vrem să avem resurse pentru ca prioritățile de investiții ale României care beneficiază în anul 2022 de o anvelopa de 6,7% din PIB să fie finanțate în mod structural.

Sunt convins că aceste măsuri sunt juste și necesare atât economic, cât și social. Este vital ca o parte din această valoare adăugată produsă în economie să se întoarcă la români, finanțând măsuri de stimulare a micilor întreprinderi, a fermierilor și a tuturor celor care trăiesc cinstit de pe urma unei afaceri de familie”. 

G4media.ro a dezvăluit, la începutul lunii ianuarie, că Adrian Câciu a publicat în 2020 un articol și a dat un interviu în care pledează cauza Huawei. Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.000 de lei de la o firmă de Relații publice, iar într-un interviu la B1 TV a spus că ”nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”.

Articolele în care Câciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au apărut în plină campanie de lobby a firmei chineze împotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitația pentru rețeaua 5G din România.

România a exclus de facto Huawei de la licitația 5G printr-o lege promulgată în iunie 2021, la fel cum au făcut și alte state aliate NATO precum SUA, Marea Britanie ori Franța, deoarece există rapoarte care demonstrează că firma chineză ar fi controlată de statul chinez și s-ar fi implicat în activități de spionaj. Mai multe detalii AICI

Recent, o altă variantă de impozitare, așa numita „taxă de solidaritate” de 1% pe cifra de afaceri impusă companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane, a suscitat dezbateri aprinse în spațiul public. Respectiva taxă fusese propunerea UDMR, dar se bucura și de susținerea PSD. Podul a scris pe acest subiect AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.