Ciolacu ne vrea ca-n Venezuela! Nici propaganda nu va găsi hârtie igienică, să se șteargă după emisiune


Ciolacu ne vrea ca-n Venezuela! Nici propaganda nu va găsi hârtie igienică, să se șteargă după emisiune

Ideile economice excepționale ale economistului de Buzău Marcel Ciolacu nici măcar noi nu sunt. De exemplu, încă de prin 2005 se aplică în Venezuela un program economic foarte asemănător cu ceea ce visează PSD. Prețurile produselor de bază sunt decise de stat, iar politicile sociale au stors visteria țării. Sistemul medical de stat este controlat politic și folosit ca un instrument de presiune asupra alegătorilor: dacă nu votezi cu socialiștii lui Maduro, îți pierzi dreptul la tratament gratuit. Ce mai avem în Venezuela și ne amintește de șerpii din Ciuma Roșie? Corupție. Corupție extinsă, un cancer al societății și controlată de la vârful statului. 

Și care este rezultatul? Magazinele sunt goale, ca pe vremea lui Ceaușescu, în România. Cozi uriașe la orice. Piața neagră a explodat. Iar simbolul acestor lipsuri este hârtia igienică. Acest produs a devenit un lux în Venezuela și un simbol al eșecului regimului socialist.

Venezuela este doar un exemplu al eșecului tentativelor guvernamentale de a controla prețurile. Orice economist serios poate relata zeci de situații asemănătoare. Controlul guvernamental asupra prețurilor duce la dispariția produselor de pe rafturi și reapariția lor pe piața neagră, unde consumatorii plătesc mult mai mult decât dacă prețurile erau lăsate să fluctueze liber. În Ungaria, domnul Viktor Orban, prietenul lui Putin, a impus prețuri fixe la câteva produse. Rezultatul? Magazinele s-au adaptat. Nu mai vând „pulpă de porc”, la care prețul este controlat, ci „carne de lucru”. Simplu și logic. Dacă domnul Orban ar extinde numărul mărfurilor cu prețuri controlate este evident că ele vor dispare din magazine și se vor vinde pe piața neagră sau la export. 

Pe domnul Ciolacu nici măcar nu-l suspectez că are calcule electorale, precum premierul Ungariei, care are alegeri în aprilie 2022. Acest șef al Ciumei Roșii pur și simplu nu pricepe. Nu știe, nu a învățat și nu citește nimic. La hoții, da, capii Ciumei Roșii sunt talentați – sau, mai degrabă, nu vrea DNA-ul să se atingă de ei. Însă la economie, economie de piață, sunt tufă. Gândiți-vă că principalul consilier al lui Ciolacu a fost Adrian Câciu, actualul ministru de Finanțe. Un om atât de mediocru, oportunist și flămând încât a luat 5.000 de euro ca să facă propagandă pentru Huawei, compania care reprezintă interesele Chinei comuniste. 

Aș afirma fără teamă că, în acest moment, în Guvernul României nu există nici un demnitar capabil să priceapă cum funcționează o economie de piață. Au rămas la nivelul manualului de economie politică, de clasa a VIII-a, din anii ceaușismului. 

Două probleme, în loc de concluzie. Prima: dacă ideile economice ale Ciumei Roșii se aplică, iar România se prăbușește, precum Venezuala, ce credeți că vor face șerpii care conduc această grupare infracțională? Își vor lua familiile și vor fugi în Occident, la Monaco sau în Elveția sau pe unde își țin ei banii din șpăgi. Eventual ei vor rămâne aici, în vilele din Primăverii, bine păziți și alimentați cu hrană importată, dar își vor exporta nevestele și copiii. 

A doua problemă: unde este partidul de dreapta care să demonteze sâsâielile recitate constant, la Antena 3, de șerpăria care conduce Ciuma Roșie? Am auzit niște proteste blege, dar cam atât. Închei așa cum am încheiat multe alte articole în ultima vreme: România are nevoie de o guvernare de dreapta și de un partid de dreapta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.