România & UE vor fi libere când scapă de gazele lui Putin! Sfat de antreprenor: asigurați-vă urgent independența energetică


România & UE vor fi libere când scapă de gazele lui Putin! Sfat de antreprenor: asigurați-vă urgent independența energetică

Invazia brutală a Ucrainei are meritele ei: Europa s-a trezit! Sâsâitul șerpilor de la Moscova pe mulți naivi păcăliseră. Alții, precum ex-cancelarul german Schroeder – social-democrat, bineînțeles - s-au lăsat cumpărați pe bani mulți. S-a cam terminat și cu amețiții verzi care protestau împotriva diversificării resurselor energetice și care blocau centrale nucleare. De fapt, știm din anii 80 că mișcarea ecologistă era alimentată cu banii Moscovei.  

Chiar și aici, în Statele Unite, majoritatea Congresului a înțeles că, pentru a-l opri pe Putin, este nevoie să creștem producția de petrol și de gaze. În 2021, după ce a preluat puterea, stânga din SUA a blocat proiecte cheie pentru dezvoltarea acestor resurse, inclusiv o conductă esențială pentru a aduce petrol din Canada. Oricum, socialiștii americani vor pierde alegerile din 2022, americanii au înțeles că au jucat cu Putin.

Eu sper ca România să se trezească, la fel ca și Europa de Vest.

Este crucial ca Guvernul României să dea drumul la exploatarea gazelor din offshore! Nu am timp acum să mai discut despre trădarea de țară a lui Dragnea: el este principalul vinovat – nu singurul, dar principalul – pentru că acum nu exploatăm această resursă. Sper ca acest lucru să mai fie posibil, după ce rușii au ocupat Insula Șerpilor și, foarte probabil, vor încerca să-și extindă zona de excluziune economică. Au făcut asta în zona Sevastopol și, având în spate Flota Mării Negre, au împiedicat Ucraina să-și exploateze resursele din offshore.

Ca să explic unul din motivele pentru care această „independență energetică”este crucială: Putin nu-și poate finanța mașinăria de război dacă nu vinde gaz și petrol. Sunt calcule care arată că, dacă prețul barilului de petrol scade sub 45 de dolari, Rusia intră în faliment. Și, desigur, Europa de Vest nu trebuie să mai depindă de Gazprom, de unde cumpără 40% din consumul de gaze. 

Tehnic, nu este imposibil să se reducă masiv importurile de energie din Rusia. Va fi un drum lung și costisitor, dar cu siguranță mai puțin costisitor decât o confruntare cu Rusia lui Putin, mai ales dacă acest regim va avea bani să poarte noi războaie. Germania, de exemplu, nu are acum nici un terminal LPG, pentru a importa gaze lichefiate. 

Ce trebuie să facă statul român:

– Să înceapă investițiile în producția energetică și în infrastructura de transport

– Să se interconecteze cu Republica Moldova, pentru a oferi ajutor în caz de nevoi

– Să scoată din țară companiile rusești, precum Lukoil. Că Lukoil a acționat dubios, deja o știm: în 2015, compania era anchetată pentru evaziune fiscal și procurorii puseseră sechestru pe bunuri de două miliarde de dolari. Procesul este însă tergiversat – gest clasic pentru comportamentul magistraților români. 

Rusia trebuie lăsată fără caninii cu care mușca. Soluția este ca exporturile de petrol și gaze către Europa să se prăbușească. Putin trebuie băgat în faliment, sărăcit: este o lecție pe care am învățat-o în anii 80 de la Ronald Reagan. URSS-ul s-a prăbușit în sărăcie. Asta trebuie să se întâmple și cu Rusia lui Putin. Rușii de azi nu mai sunt mujicii care să accepte să moară de foame sau pur și simplu să moară de dragul unui diktator. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.