Veste proastă pentru ruși: lunetistul Wali este viu și trage mai bine ca niciodată!


Veste proastă pentru ruși: lunetistul Wali este viu și trage mai bine ca niciodată!

Deși propaganda Moscovei l-a declarat mort în regiunea Mariupol, doborât de forțele speciale ruse după doar 20 de minute de luptă, după o săptămână întreagă de tăcere radio, cel pe care tabloidele britanice îl descriu ca fiind „cel mai mortal lunetist din lume” este încă viu.

„Am fost ultimul care a aflat că am fost mort”, a declarat luni, jurnaliștilor canadieni de la La Presse, fostul soldat din Quebec poreclit Wali, în cadrul unui videointerviu luat în Ucraina.

Din 15 martie, statusul său a fost subiectul celor mai sinistre zvonuri de pe internet. Presa electronică chineză a fost cea care părea să fi dat vestea eliminării lui de către forțele speciale ruse. Zvonul a devenit apoi „știre confirmată” pe un cont fals de Instagram al forțelor speciale rusești, care vinde accesorii militare. Pe Twitter, un utilizator a postat chiar fotografii cu „înmormântarea” lui.

Rușii atacă doar de la distanță, pentru că se tem să se apropie

În realitate, după ce a plecat săptămâna trecută pe front într-o unitate a armatei ucrainene, lunetistul din Quebec spune că a suferit timp de câteva zile tirul intens al tancurilor și artileriei rusești. „Am văzut o minge de foc pe lângă mine la trei metri de capul meu. A fost suprarealist”, spune lunetistul, care s-a întors neatins de la prima sa misiune în regiunea Kiev. 

Wali spune că nu a tras niciun foc în timpul acestor ciocniri, dar că a contribuit la eliberarea mai multor poziții de artilerie rusă și că asalturile conduse de unitatea sa au făcut posibilă „reluarea terenului de la inamic”. „Este un pic ca un război de propagandă, în care armatele care își umflă piepturile în timp ce aruncă cu obuze una în cealaltă. Tancurile stau la periferie. Rușilor le este frică să se apropie. Există foarte puțin contact direct între luptători, dar presiunea este cu adevărat intensă”, a declarat Wali

În timp ce zvonurile despre moartea lui au umplut internetul, Wali însuși spune că imaginea legendară care i-a fost creată este una nereală, ridicolă chiar, anunțând că însuși mitul deținerii recordului pentru o tragere eficientă la o distanță de 3,45 km este un fals, performanța aparținându-i, de fapt, unui alt lunetist canadian. 

„Aici, sunt oameni care mă recunosc. Unii mă opresc chiar pe stradă pentru a-mi cere să le semnez brațele. Nu vreau ca oamenii să-mi exagereze faptele de arme, dar mă bucur că inspir oamenii”, spune fostul soldat al Royal 22 â  Régiment. El spune că vrea să-și folosească notorietatea pentru a convinge alți luptători voluntari experimentați să vină să apere Ucraina. „O fac pentru o cauză dreaptă și vorbesc cu adulți responsabili”, spune el.

Wali a părăsit Brigada Normandă din pricina expunerii mediatice

Vizibilitatea media pe care o generează l-a pus pe lunetistul canadian în dezacord cu Brigada Normandă, unitatea de luptători străini căreia i se alăturase inițial când a ajuns în Ucraina la începutul lunii martie. În timp ce era rupt de lume și de rețelele de telefonie, acesta din urmă a publicat un comunicat de presă pe Facebook în care nega moartea lui Wali, dar și anunța că l-a „trimis” pe Wali la o altă unitate la alegerea sa, după o altercație cu comandantul, pentru încălcarea regulilor de siguranță. „Atenția media pe care Wali a generat-o a creat o situație foarte periculoasă atât pentru noi, pentru misiunea noastră, cât și pentru rudele lui”, a explicat telefonic pentru la La Presse unul dintre liderii Brigăzii normande, un soldat canadian care a dorit să-și păstreze identitatea confidențială din motive de securitate. Wali oferă o altă versiune a faptelor. „Eu am fost cel care a plecat. Au fost foarte bucuroși că le-am făcut o promovare la momentul încorporării”, spune soldatul din Quebec, un informatician în viața sa „civilă”, adăugând: ”Nu sunt un soldat care să stea în centrul atenție. Sunt aici ca voluntar nu sunt platit. Înțeleg importanța disciplinei, dar nu voi accepta să fiu tratat ca un recrut”.

Brigada Normandă, subordonată armatei ucrainene, dar care are propriul lanț de comandă, este formată din soldați voluntari (inclusiv o jumătate de duzină de canadieni) care nu primesc niciun salariu, pentru a nu fi considerați mercenari în sensul Convențiile de la Geneva. Conform dreptului internațional al războiului, mercenarii nu au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturați.

Luptători de elită, dar și săpători de tranșee și latrine

Brigada Normandă a pierdut, în ultimele zile, aproximativ 25 dintre militari, aceștia alăturându-se Legiunii Internaționale pentru Apărarea Teritoriului Ucrainean, creată de guvernul ucrainean în urma apelului către luptătorii străini lansat de președintele Volodymyr Zelensky. 

Printre cei care au plecat s-au numărat mulți foști „antreprenori militari” care au activat în Irak și în alte zone de conflict din întreaga lume, spune oficialul brigăzii cu care au vorbit jurnaliștii La Presse. „Mulți au răspuns propagandei ucrainene, care i-a implorat să meargă să apere Kievul. Este generația Call of Duty, vor acțiune rapidă”, spune el, referindu-se la populara franciză de jocuri video de război. „Dar Ucraina este o țară foarte mare, cu un teritoriu imens de apărat și în sud. Au nevoie și de soldați care săpa tranșee și latrine. Nu este o muncă glorioasă, iar soldații care se alătură rândurilor noastre nu trebuie să aibă nicio problemă cu asta”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.