VIDEO. UPDATE. Popescu Piedone, la DNA: „Eu nu sunt fugar! Îmi aștept sentința cu demnitate”. Edilul a fost ridicat de procurorii anticorupție de pe Otopeni și dus la sediu pentru audieri într-un dosar în care denunțător este pesedistul Daniel Florea / Peste patru zile, primarul de la S5 ar putea afla câți ani va sta după gratii în dosarul Colectiv


VIDEO. UPDATE. Popescu Piedone, la DNA: „Eu nu sunt fugar! Îmi aștept sentința cu demnitate”. Edilul a fost ridicat de procurorii anticorupție de pe Otopeni și dus la sediu pentru audieri într-un dosar în care denunțător este pesedistul Daniel Florea / Peste patru zile, primarul de la S5 ar putea afla câți ani va sta după gratii în dosarul Colectiv

UPDATE. 14.15. „Luasem bilete să plec cu soția la Firenze (Florența). A fost alertă cu bombă. S-a făcut controlul și am așteptat să fim urcați în autobuz. A venit un domn polițist și mi-a spus să-l urmez. Am ajuns la sediul Poliției de Frontieră. Mi s-a adus la cunoștință că am calitate de suspect într-un dosar din 2021, luna februarie sau martie. La sediul DNA mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect într-un dosar, cauza acestui dosar. Că la preluarea mandatului meu, la nici trei luni de zile, n-am pus în aplicare o decizie a Consiliului Local privind societatea de salubritate REBU (care avea un contract cu Primăria Sectorului 5, n.red.) . Denunțătorul este fostul primar, Daniel Florea. Se pare că s-a denunțat singur în acest dosar. Probabil s-a deranjat foarte tare când am scos la iveală foarte multe nereguli care s-au produs în Sectorul 5 și, la nici trei luni de zile, a făcut aceste denunțuri care bănuiesc că nu sunt singurele”, a precizat primarul Cristian Popescu Piedone la ieșirea din sediul DNA. 

Nervos, el l-a repezit și amenințat pe revoluționarul Marian Ceaușescu care a încercat să-l întrebe ceva. 

„Eu nu sunt un fugar. Îmi aștept sentința cu capul sus”, a mai spus Piedone referindu-se la sentința din dosarul Colectiv care ar putea fi pronunțată pe 3 mai.


 

UPDATE 12.30. Deputatul PSD Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, a ajuns la DNA. El a declarat că a fost chemat în calitate de martor. „Nu pot să vă spun nimic până nu intru la audieri. În momentul în care ies, vă dau toate detaliile. Sunt martor în acest dosar. Vă rog să mă lăsați să-mi fac datoria de cetățean”, a mai spus Florea când a fost întrebat de jurnaliști dacă este denunțătorul în dosarul lui Cristian Popescu Piedone, succesorul său la Sectorul 5, ridicat, vineri dimineață, de pe Aeroportul Otopeni de procurorii DNA și dus la audieri, la sediul central al instituției. Amănunte mai jos.


 

Știrea inițială. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost reținut, vineri dimineață, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe Aeroportul Otopeni și dus la sediul central pentru audieri. Piedone urma să se îmbarce la bordul unui avion cu destinația Italia și escală în Germania. 

Chiar în momentul în care se pregătea să urce în aeronavă, primarul a fost oprit de procurorii anti-corupție care i-au arătat un mandat de aducere, în baza căruia i-au întrerupt călătoria și l-au dus la sediul DNA.

Potrivit surselor G4mediar.ro, ancheta deschisă de DNA vizează fapte de abuz în serviciu în legătură cu salubrizarea din sectorul cinci, au declarat pentru DNA surse apropiate anchetei. Potrivit acestora, Piedone a fost ridicat din avionul pentru care s-a dat alarma cu bomba.

Este posibil ca edilul Sectorului 5 să fi intenționat să părăsească România în condițiile în care Curtea de Apel Bucureşti ar urma să pronunțe decizia definitivă în dosarul Colectiv la data de 3 mai. 

Piedone era primar la Sectorul 4 în momentul producerii tragediei de la clubul Colectiv.

În primă instanță, Piedone a fost condamnat, în decembrie 2019, în dosarul Colectiv, la 8 ani şi 6 luni de închisoare de Tribunalul București, pentru săvârșirea infacțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. În urma incendiului izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015, 64 de persoane și-au pierdut viața (la fața locului sau ulterior din cauza rănilor suferite) și din cauza faptului că locația nu dispunea de căi de evacuare adecvate. Detalii AICI

Procesul în acest dosar s-a terminat în decembrie 2021, dar judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei, invocând „complexitatea cauzei” și dând vina pe avocați pentru amânările succesive (a 4-a oară în 15 aprilie).

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare. Procurorii au cerut însă pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată" de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.