Patrioții cu pensii speciale sunt primii care se vând: de ce importăm de la Gazprom, când avem gaze offshore


Patrioții cu pensii speciale sunt primii care se vând: de ce importăm de la Gazprom, când avem gaze offshore

Primul lucru pe care vreau să-l spun este că scriu pentru a arăta, din nou, că cea mai mare amenințare la adresa României este corupția. Când țara este condusă de oameni corupți, degeaba vin americanii cu F-35 și rachete Patriot. Acești indivizi corupți s-ar lăsa cumpărați de oricine, chiar dacă asta înseamnă să facă rău țării lor.

Și aici ajungem la întrebarea: de ce România aparent se chinuie de 6-7 ani să înceapă exploatarea gazelor din offshore și nici acum nu a reușit? Cum se face că statele baltice au început din 2015 să se pregătească să se rupă de importurile de energie din Rusia în timp ce România, care dispune de resurse, nu a făcut mai nimic? 

Am descoperit răspunsul – pe care-l intuiam – într-o investigație a presei din România. Investigația arată ce s-a petrecut: un om de afaceri cu legături cu PSD și contracte grase cu Gazprom a avut interesul să tergiverseze apariția legii offshore. Acest așa-zis om de afaceri a „crescut” căpușând statul român prin mai multe metode. Până în 2019, a avut oameni infiltrați în PSD, inclusiv în guvernul Dăncilă. După 2019, a fost protejat de oameni din PNL. Investigația afirmă clar: „Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom”. După apariția acestor informații, nici o instituție a statului și nici un parlamentar, de la opoziție sau de la putere, nu a reacționat. 

Desigur, articolul prinde doar o piesă din mecanismul de blocare a independenței energetice a României. Nu trebuie să uităm că tot regimul Dragnea a fost deschis împotriva exploatării gazelor din Marea Neagră, a sabotat acest proces. 

În tot acest timp, SRI și SIE au tăcut. De ce? Simplu. 

– În fruntea SRI este Eduard Hellvig, om lansat în politică de către Dan Voiculescu

– În fruntea SIE este Gabriel Vlase, fost deputat PSD, din Bacău, din gașca Viorel Hrebenciuc, vechi activist PCR și simbol al corupției din perioada regimului Iliesc-Năstase. Ambii propuși de Iohannis

– Nici SRI, nici SIE, nu au spus nimic în ultimii ani despre influența rusă în sectorul energetic. 

– Nici SRI, nici SIE, n-au manifestat vreo îngrijorare legată de faptul că exploatarea gazelor din offshore este blocată. 

– Nici SRI, nici SIE, n-au avertizat asupra numirilor dubioase în poziții cheie, din eșalonul II, în zonele în care se luau deciziile privind energia. 

– Nici SRI, nici SIE, nu suflă o vorbă despre dezastrul din companiile energetice de stat – jefuite constant și metodic, cu conduceri hiperpolitizate și incompetente. 

Să nu uităm nici faptul că România a fost una din ultimele țări din UE și NATO care, după invadarea Ucrainei, a expulzat diplomați ruși.

Ca să completăm acest tablou, vă amintesc de articolul publicat acum câteva zile de un site de știri: „Mai multe postări și comentarii pe Facebook arată că mai mulți foști ofițeri, un general și un contraamiral în rezervă au vederi pro Putin, anti-NATO, anti-UE”. Nimic șocant: partidul care a preluat electoratul și comportamentul PRM, AUR, care face ocheade Kremlinului, e plin de pensionari speciali. 

Mentalitatea aceasta este preluată de la securiștii lui Ceaușescu: toți urlau că sunt cei mai mari patrioți. Dar, pe la spate, jefuiau țara și vindeau tot ce se putea vinde. Se protejau între ei, ca nu cumva să iasă mizeria la suprafață și să-ș compromită casta. 

Trăgând linie, putem spune că noii securiști sunt complici la faptul că România continuă să depindă de gazele rusești, deși avea resurse în Marea Neagră. La fel și Iohannis, marioneta turnătorului Dan Voiculescu, cel care, legal, este deasupra serviciilor secrete, prin poziția de președinte al CSAT. 

Corupția patronată de la vârful țării a făcut ca România să rămână la mâna lui Putin. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.