Aroganța Moscovei nu are limite. Lavrov îl acuză pe Zelenski că nu vrea să negocieze, după ce președintele ucrainean a respins categoric pretențiile teritoriale ale invadatorilor


Aroganța Moscovei nu are limite. Lavrov îl acuză pe Zelenski că nu vrea să negocieze, după ce președintele ucrainean a respins categoric pretențiile teritoriale ale invadatorilor

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie.

Preşedintele Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

„Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual", a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT, scrie agerpres.ro. 

Discuţiile de pace au fost întrerupte după atrocităţile comise de forţele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală şi prezentate lumii de autorităţile ucrainene. 

Recent, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a îndemnat Ucraina, la Forumul economic de la Davos, să accepte pretențiile teritoriale ale Rusiei pentru a se ajunge la pace, iar Occidentul să nu umilească Rusia. Sugestia lui Kissinger este susținută și de mai mulți lideri occidentali. 

Încurajați de opinia lui Kissinger, apropiații dictatorului Vladimir Putin au expus încă o data „așteptările” Moscovei. 

„Moscova aşteaptă de la Kiev să-i accepte cererile şi să conştientizeze situaţia reală, cea care există de facto astăzi", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat însă dus afirmaţiile făcute la Forumul de la Davos de către Kissinger, comparându-le cu situația Germaniei naziste din 1938, când încercările de a calma agresorul constând în concesii teritoriale nu au stins apetitul german pentru mai multe teritorii.

Impresia este că „pe calendarul domnului Kissinger nu este 2022, ci 1938 şi el a crezut că vorbeşte publicului nu la Davos, ci celui de atunci de la Munchen", a spus sarcastic preşedintele ucrainean

Rusia cere Ucrainei să accepte independenţa peninsulei Crimeea, anexată în 2014, şi a autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk. Între timp a început să forţeze rusificarea teritoriilor pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei: la Mariupol se vorbește despre înscrierea copiilor ucraineni în sistemul de învățământ rusesc, care ar urma să funcționeze și pe perioada verii, iar în regiunile Herson şi Zaporojie se acordă pașapaorte rusești pentru cetățenii rămași în zonă. Ucraina a protestat vehement față de aceste măsuri. 

CITEȘTE ȘI: Momente grele pentru Ucraina în regiunea Lugansk. Rușii au aruncat în luptă mii de trupe, iar militarii ucraineni se apără cu greu. „Avem nevoie de arme”. NATO nu vrea însă să trimită Kievului tancuri moderne ca să nu irite Rusia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.