Cât a ajuns șpaga să te angajezi la spitalul de stat: să știe pacienții de ce vor fi jumuliți fără milă!


Cât a ajuns șpaga să te angajezi la spitalul de stat: să știe pacienții de ce vor fi jumuliți fără milă!

Cazul despre care scriu, de la Piatra Neamț, poate că pare izolat sau relativ minor. Nu este. Este relevant pentru degradarea morală din sănătatea de stat și nu este defel izolat. 

6.000 de euro șpaga pentru un post de șofer sau de infirmieră la Ambulanța Piatra Neamț. Sunt date oficiale, fiindcă – minune mare! – DNA-ul i-a reținut pe acești șpăgari. Dar cred că putem fi de acord că așa este mai peste tot în sistemul spitalicesc de stat. Cât o fi șpaga pentru angajarea ca asistentă sau medic? Probabil dublu sau triplu. 

DNA avertiza, din 2018, asupra fenomenului. Ce s-a schimbat? Au crescut salariile, au explodat șpăgile la angajare. După care șpăguitorii își recuperează banii „investiți” de la pacienți. Se fură tot ce se poate fura în spitalele de stat. Cei mici iau „plicul” de la pacienți, fură mâncarea, fură motorina de pe Salvări, fură piese de schimb, fură medicamente. Cei mari, mogulii, vămuiesc licitațiile. 

Pacienții sunt efectiv uciși de acest sistem. De ce avem atâtea infecții nosocomiale în spitalele de stat (chiar dacă ele nu sunt raportate): fiindcă se fură dezinfectanții, se spală și se dezinfectează în bătaie de joc. Sigur, și spitalele sunt vechi, dar nu este singura explicație a infecțiilor intraspitalicești, inacceptabile în alte state civilizate. 

Eu nu vreau ca, acum, să spun ceea ce știe orice cetățean român care ține ochii deschiși – nu îndopat cu propaganda neocomunistă a Antenei 3 și a lui Raed Arafat. Ci vreau să vă îndemn - din nou, din nou, din nou – să schimbăm ceva. Rafila, ministrul PSD, nu face nimic, e analist la TV. De ce? Fiindcă el e pus acolo de casta mogulilor din spitalele de stat, castă care nu are interes să schimbe nimic. Nu vorbesc doar de directorii spitalelor, ci de zecile de șefi de secții care își mulg fieful. Știți câte secții de chirurgie are Spitalul Universitar din București? Șapte! Din care patru sunt de „chirurgie generală”. La Floreasca sunt trei secții de chirurgie, fiecare cu șeful ei, plătit pentru funcție, cu propria sa feudă. 

Și, repet, toate aceste excese, aceste furturi, sunt plătite de pacienți. Unii plătesc cu bani. Prea mulți plătesc cu viața. 

Oamenii de dreapta trebuie să vină cu soluții de dreapta, ca să salvăm viețile oamenilor. Prea mare e frica de mașinăria de propagandă care susține sistemul medical de stat și prea mulți tac. 

Eu sunt convins că se conturează o majoritate relativă care înțelege de ce trebuie spart monopolul CNAS – iar oamenii lăsați să-și aleagă asiguratorul de sănătate – și de ce statul nu (!!!) trebuie lăsat să construiască spitale noi – timp pierdut, bani pierduți, hoție masivă. Dar nu văd politicienii care au curaj să se adreseze acestei majorități, să o mobilizeze. 

Vă spun: partid de dreapta se va putea numi formațiunea care va avea curaj să spargă actualul sistem medical de stat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.