Tupeu fără margini! Federația Rusă de Tenis își arogă meritele pentru victoria Elenei Rybakina de la Wimbledon


Tupeu fără margini! Federația Rusă de Tenis își arogă meritele pentru victoria Elenei Rybakina de la Wimbledon

Federația Rusă de Tenis s-a grăbit să revendice succesul de la Wimbledon al jucătoarei Elena Rybakina, spunând despre aceasta că este "produsul nostru", deși ea a fost nevoită să părăsească Rusia și să-și ia altă cetățenie din pricina problemelor financiare și a lipsei oricărui sprijin din partea autorităților de la Moscova. 

De asemenea, oficialii federației au lăudat antrenamentul de care a avut parte Rybakina în Rusia, remarci ce au venit în contextul în care aceasta a câștigat proba de simplu WTA a Grand Slamului Wimbledon, țara pe care a reprezentat-o fiind Kazahstanul.

"La urma urmei, este școala rusă. Ea a jucat mult timp aici cu noi, apoi în Kazahstan", a declarat sâmbătă președintele Federației Ruse de Tenis, Shamil Tarpishchev, după ce Rybakina a învins-o pe Ons Jabeur cu 3-6, 6-2, 6-2 pe terenul central.

Rybakina, în vârstă de 23 de ani, s-a născut la Moscova și a jucat în sistemul rus până în 2018, când problemele financiare au dus la schimbarea naționalității.

Nu a existat nicio reacție oficială din partea Kremlinului cu privire la succesul Rybakinei la Wimbledon, dar unii comentatori au afirmat că victoria ei este o realizare a Rusiei și un refuz simbolic față de interdicția impusă de All England Club privind participarea jucătorilor care reprezintă Rusia și Belarus.

Participarea jucătorilor din cele două țări a fost interzisă la turneul de la Wimbledon pe fondul invaziei rusești asupra Ucrainei. 

Unele instituții de presă de stat ruse au ținut să sublinieze rădăcinile moscovite ale Rybakinei, alții optând să o numească pur și simplu "reprezentantă a Kazahstanului".

Ultima rusoaică care a câștigat un titlu de Grand Slam la simplu a fost Maria Sharapova la Openul Francez în 2014. Sofia Kenin, născută la Moscova, care a părăsit Rusia de pe vremea când era mică și care joacă pentru Statele Unite, a câștigat Australian Open în 2020.

Kazahstanul, între timp, este încântat că are primul său campion de Grand Slam la simplu.

"Jucătoarea de tenis din Kazahstan Elena Rybakina a obținut o victorie istorică în turneul extrem de prestigios de la Wimbledon. O felicit din toată inima pe această sportivă remarcabișă!", a scris pe Twitter președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

Victoria Rybakinei este punctul culminant al unui plan pe termen lung pentru tenisul din Kazahstan. Națiunea din Asia Centrală, bogată în petrol și gaze, are o tradiție lungă de succes în sporturi precum boxul și ciclismul, dar s-a bazat adesea pe recrutarea jucătorilor de tenis talentați din Rusia.

Rybakina, cunoscută pentru serviciul puternic care i-a adus 253 de ași în acest an, a optat pentru schimbarea de cetățenie la 19 ani, când cariera ei a ajuns la un blocaj din cauza unor probleme financiare. Federația de Tenis din Kazahstan a formulat o ofertă la acea vreme – ca Rybakina să-i reprezinte în schimbul banilor necesari susținerii stilului de viață global al oricărui jucător de tenis de top. 

Victoria Rybakinei a venit totodată într-un moment tensionat în relațiile dintre Rusia și Kazahstan.

Anul 2022 a debutat cu desfășurarea trupelor rusești în Kazahstan, acțiune ce a avut rolul de a suprima protestele care au devenit violente. Guvernul din Kazahstan a salutat această mișcare, dar a fost deosebit de reticent în a sprijini invazia rusească asupra Ucrainei, război la scară largă ce a început luna următoare. Președintele Tokaev a declarat luna trecută, în prezența lui Putin, la o conferință televizată organizată la Sankt Petersburg, că țara sa nu va recunoaște cele două guverne separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Rybakina a fost rezervată în comentariile sale despre invazie.

"Vreau doar să se încheie războiul cât mai curând posibil. Pace, da!", a spus ea după meciul din sferturile de finală de la Wimbledon. 

Despre interzicerea jucătorilor care reprezintă Rusia, Rybakina a precizat: "Când am auzit asta, nu este ceva ce vrei să auzi, pentru că facem sport. Toată lumea vrea să concureze. Ei nu au ales unde s-au născut". (sursa: The Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.