O lecție de la Donald Trump: se va întoarce la putere și va epura politrucii și incompetenții din administrație!


O lecție de la Donald Trump: se va întoarce la putere și va epura politrucii și incompetenții din administrație!

Presa socialistă de aici, din Statele Unite, deja urlă a disperare: Trump se întoarce și vrea să epureze administrația de stat! Dictatură! Dezastru! De fapt, această disperare afișată public îl ajută pe liderul republican, care deja este la câteva puncte înaintea lui Sleepy Joe, ca intenție de vot. Nimănui, nici măcar alegătorilor democrați, nu le plac birocrații de la Washington DC. 

Ce își propune Donald Trump, ar trebui să își propună orice om de dreapta din România, care vrea să ajungă la putere în 2024. Pe rețelele sociale, se vede că și românii sunt sătui de uriașele sume înghițite de o administrație care se umflă de la o zi la alta. Angajările se fac pe pile – am văzut asta recent, când fost ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost prins de DNA pentru că aranja concursurile la angajarea în ministerul său. Sunt sigur că acesta nu-i un caz izolat.

PNL, aflat sub biciul lui Iohannis, se lasă dominat de PSD și acceptă ca ministerele să facă sute de noi angajări sau să înființeze alte agenții inutile. Cine plătește? Evident, mediul privat. Pentru a plăti aceste salarii și pensiile speciale au crescut, recent, taxele și impozitele.

Însă discuția cu adevărat dramatică este că birocrația din ministere blochează orice reformă. „Deep state” este termenul folosit aici, în SUA, pentru aceste structuri care controlează administrația, sunt preocupate doar de propriile privilegii și refuză orice schimbare. De altfel, și-n România am mai văzut miniștri care se plângeau că funcționărimea nu-i ascultă, ba chiar îi sabotează. Prea fricoși ca să facă ceva pentru a schimba situația, au plecat din ministerele lor fără să lase nimic în urmă. 

De aceea este crucial ca un partid de dreapta, care vrea să guverneze pentru România, nu în interesul nomenklaturii de partid și de stat, să spargă, să demoleze actualele structuri birocratice din ministere. Dacă aceste structuri nu vor ști de frică, dacă funcționarii nu vor ști că pot fi dați afară imediat ce nu-și fac treaba, vom eșua din nou. Vor îngropa în hârtii și-n „Nu se poate!” orice schimbare. 

Soluția e simplă, o știe mai toată conducerea politică a României, dar nimeni n-are curaj să o spună: legea care blochează, de facto, concedierea funcționarilor publici, trebuie abrogată sau modificată substanțial. La fel, toate prevederile conexe din Codul Muncii. Nu ți-ai făcut munca pentru care ești plătit? Azi te-am concediat, ți-ai luat pozele de pe birou și ai plecat. Nu stăm după comisii „de disciplină” care să analizeze, până se uită....Afară, în străinătate, sunt mii de tineri bine pregătiți care-ți vor postul, dar acum nu se pot apropia instituțiile de stat din România, fiindcă știu că totul este pe pile și aranjamente. 

Epurarea administrației de stat din România este o condiție cheie pentru a debloca reformele și pentru a atrage înapoi în țară mii de tineri bine pregătiți, cu o mentalitate occidentală. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.