Wallace: E treaba Ucrainei să decidă dacă dorește să aibă negocieri de pace! Vrem ca Ucraina să poată rezolva această problemă dintr-o poziție de forță!


Wallace: E treaba Ucrainei să decidă dacă dorește să aibă negocieri de pace! Vrem ca Ucraina să poată rezolva această problemă dintr-o poziție de forță!

Mai mulți miniștri europeni ai Apărării au precizat că Ucraina nu ar trebui să se simtă sub vreo presiune pentru a negocia pacea cu Rusia. Pozițiile au fost exprimate în cadrul unei reuniuni la Edinburgh a națiunilor nord-europene. 

Ben Wallace, ministrul Apărării din Regatul Unit, a spus, pe parcursul unei conferințe de presă, că este treaba Ucrainei să decidă dacă dorește să aibă negocieri de pace și că puterile occidentale trebuie să ajute Ucraina "să lupte pentru dreptul său de a alege" fără a avea "un pistol pus la tâmplă de Kremlin".

"Vrem ca Ucraina să poată discuta sau rezolva această problemă dintr-o poziție de forță, nu dintr-o poziție de slăbiciune. Aceasta este direcția actuală!", a adăugat Wallace, citând totodată o evaluare recentă a SUA conform căreia 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, estimare ce trebuie raportată la forță inițială rusă de invazie, de 130.000 până la 140.000 de soldați. 

Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării, a întărit mesajul lui Wallace, spunând: "Ceea ce este important e că în acest moment Ucraina știe că poate conta pe noi" și că Ucraina câștigă cu ajutorul instruirii oferite de țările occidentale.

Ministrul olandez a subliniat că pentru Ucraina războiul e existențial și de aceea este necesar ca aceasta să continue lupta împotriva invaziei ruse. "Dacă Rusia încetează să lupte, războiul se va încheia, dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai există Ucraina", a spus aceasta. 

Artis Pabriks, vicepremierul și ministrul Apărării al Letoniei, a îndemnat la scepticism cu privire la orice ofertă rusă de negocieri de pace în această etapă a conflictului. Oferta nu ar putea fi autentică dacă "în același timp bombardează civili", iar Rusia "a fost responsabilă" pentru întregul război, a spus acesta. 

Țările de Jos au anunțat, de asemenea, că vor contribui cu 100 de milioane de euro la Fondul internațional pentru Ucraina, destinat achiziționării de echipamente militare pentru Kiev. Înființat după începerea invaziei la scară largă, totalul angajamentelor financiare ale guvernelor occidentale în cadrul acestui fond depășesc în prezent "jumătate de miliard de euro", a spus Wallace, iar achizițiile de arme vor începe anul viitor. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.