Pentru că a ratat Schengenul, prietenii din Ciuma Roșie i-au dat turistului Iohannis câteva zeci de milioane de euro ca să se plimbe!


Pentru că a ratat Schengenul, prietenii din Ciuma Roșie i-au dat turistului Iohannis câteva zeci de milioane de euro ca să se plimbe!

Nici măcar nu mă miră tăcerea coruptă a presei. În timp ce ministerul Educației primește unul din cele mai mici bugete din istoria ultimilor zece ani, ca procent din PIB, cheltuielile Administrației Prezidențiale se majorează cu circa 48%, în 2023. La capitolul „Autorități publice și acțiuni externe”, alocarea bugetară pentru Administrația Prezidențială crește cu 53%.

În termeni nominali, de la 80 de milioane de lei, cât a avut în 2022, Cotroceniul primește, în 2023, 123 de milioane de lei pentru „Autorități publice și acțiuni externe”. 

Traduc aceste date pur birocratice: Iohannis va avea, în 2023, milioane de euro pentru plimbări externe! Sunt vreo 7-8 milioane de euro în plus, față de 2022. 

Nu va rata nici o destinație exotică, nici o plajă, nici un mega-mall, sunt convins. 

De ce i s-au dat acești bani turistului Iohannis? Ciuma Roșie, care controlează Parlamentul, îl mituiește ca să tacă și s-o lase să-și facă de cap. 

Îi merita? Evident, nu. Majoritatea românilor îl consideră responsabil de eșecul primirii în Schengen. Pe bună dreptate! Omul s-a plimbat, în 2022, prin Egipt, unde a fost de două ori. În Austria – niciodată. Logic: nu începuse sezonul de schi!

Este trist că, la dezbaterea proiectului bugetului de stat, nimeni din Opoziție nu a încercat să-i taie bugetul de plimbări externe acestui nerușinat. Oricum, nu este timpul pierdut. Se poate introduce, în Parlament, un proiect de lege prin care bugetul Administrației Prezidențiale să fie de un leu. Pentru ce plătesc românii, anual, aproape 30 de milioane de euro către Administrația Prezidențială și cei peste 200 de angajați ai ei? Doar ministerul Gabrielei Firea este mai inutil și mai costisitor. 

Nu-i timpul pierdut! Opoziția – dacă mai există așa ceva – ar trebui să introducă un proiect de lege de modificare a bugetului de stat, astfel încât inutilul Iohannis să mai primească de la stat fix un leu. Atâta merită. Nu putem desființa Administrația Prezidențială, dar măcar să se știe ce preț are munca pe care (nu) o depune. 

Mai rău, Iohannis nu face decât să încurce. Europarlamentarul Eugen Tomac a propus o soluție tehnică, după ce Austria a blocat abuziv primirea României în Schengen: un atac al acetui veto la Curtea de Justiție a UE. Chiar și europarlamentari PNL au fost de acord. A venit însă Iohannis și a blocat totul. De ce? Fiindcă omul visează la un post de șef pe la Bruxelles, la UE sau la NATO, după ce i se încheie mandatul la Cotroceni. Așa că nu vrea să deranjeze nici o țară de care ar depinde numirea sa. Pur și simplu vinde interesul național pentru a-și asigura o sinecură europeană. 

Un leneș. Un sinecurist. Un trădător. A trădat electoratul de dreapta ca să se combine cu Ciuma Roșie, acum trădează o țară întreagă ca să-și asigure un culcuș cald, după ce pleacă de la Cotroceni. Merită să i se arate recunoștința țării, o umilință pentru acest arogant: buget de un leu pe an. Să se plimbe cu el. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.