Știu, va fi un șoc să aflați, dar: Sănătatea NU este gratuită! Românii plătesc enorm pentru un dezastru corupt, de stat


Știu, va fi un șoc să aflați, dar: Sănătatea NU este gratuită! Românii plătesc enorm pentru un dezastru corupt, de stat

Peste 30 de ani de la căderea lui Ceaușescu – dar nu și a comunismului – prea mulți români trăiesc în minciună. Minciuna că „Sănătatea este gratuită”. Nu, nu este. Dimpotrivă plătiți, stimați cetățeni români, și plătiți enorm raportat la serviciile care vi se oferă.

Fapte: la un salariu minim, contribuția pentru sănătatea „gratuită” este 280 de lei pe lună. Ea crește proporțional cu salariul, fiind 10% din acesta. 

Ce servicii vi se oferă în schimbul acestor bani? Fie dați șpagă la medic, fie riscați să muriți. Și, nici dacă dați șpagă, nu veți fi siguri că nu vă omoară infecțiile nosocomiale din spitalele de stat sau incompetența cadrelor medicale. Citeam, acum câteva luni, că nici să mori nu e gratis, în România: se dă șpagă și la morgă, ca să-l îmbălsămeze pe răposat sau ca să elibereze la timp actele de deces. 

De ce trebuie să conștientizăm românii că Sănătatea de stat nu este cu nimic mai gratuită decât cea privată?

În primul rând ca să priceapă că ei plătesc acest sistem dezastruos și,în calitate de contribuabili, au dreptul să ceară să se schimbe ceva. Sunt banii lor!

În sectorul medical privat, cu un abonament de doar 100 de lei pe lună (de aproape trei ori mai mic decât contribuția minimă la stat), un pacient beneficiază de: un pachet de ambulatoriu cu şase consultaţii pe an, spitalizare şi intervenţii chirurgicale de 10.000 de lei pe an – date Ziarul Financiar. 

În al doilea rând, să priceapă că, dacă sistemul este privat și deschis concurenței, are o răspundere mult mai mare în fața pacientului, care-l plătește. Acum, situația este astfel: contribuabilul este obligat prin lege să contribuie, banii se duc la monopolul de stat denumit „Casa Națională de Asigurări de Sănătate” (CNAS) și apoi sunt redistribuiți netransparent. Așa cum arăta un raport al DNA, unele spitale dau șpagă ca să primească alocări mai mari de la CNAS.

În sfârșit, în al treilea rând, românii trebuie să priceapă că Sănătatea costă și este o investiție. O investiție în viața lor. Dacă sunt bani/ resurse, vei avea parte de tratamente moderne, care te vor ajuta să trăiești mai mult în condiții decente. 

Mulți cârtesc că, aici, în SUA, sănătatea costă mult. Într-un fel este adevărat, dar, în schimb, primești cele mai performante tratamente. În România, nu ai acces la ele. De ce? Fiindcă pur și simplu nu sunt bani, dar politrucii nu spun asta. 

Pe lângă corupția care roade puținele resurse ale sistemului de sănătate, România mai are o problemă: politrucii au inventat nenumărate categorii care NU plătesc asigurarea obligatorie de sănătate.

Citez dintr-un articol de pe site-ul Digi 24: „Sistemul de Sănătate din România riscă să intre în colaps. În Uniunea Europeană, țara noastră are cele mai multe categorii de persoane exceptate de la plata contribuțiilor: 19. În Germania, doar două categorii de cetățeni nu plătesc.

În România sunt aproximativ 17 milioane de persoane asigurate, peste 10 milioane au asigurări de sănătate, dar nu plătesc, pentru că așa au decis guvernele de a lungul anilor, iar ceilalți sunt angajații care plătesc. Asta înseamnă că fiecare om care muncește în România plătește, în medie, asigurări de sănătate atât pentru el, cât și pentru  alte două persoane care nu plătesc nimic”! 

Aceasta nu este protecție socială, ci o măsură criminală. Toți trebuie să plătească, fie și un leu sau o altă sumă simbolică, pentru a pricepe că Sănătatea nu este gratuită. Pentru că minciuna aceasta ucide! 

Reforma, reforma de dreapta, va putea fi demarată mult mai ușor dacă românii pricep că Sănătatea nu-i defel o pomană de la Guvern. Nu dă Rafila nimic din buzunarul lui.  Acolo sunt banii lor, iar ei, cetățenii români, trebuie să ceară ca acești bani să fie folosiți pentru tratamente bune, pentru medici de calitate, nu furați, în cele mai diferite modalități. Dacă românii vor înțelege că trebuie să fie cu ochii pe bani pe care-i cotizează obligatoriu la Sănătate, dreapta va putea sparge monopolul corupt al statului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.