Serviciile secrete rusești au probleme din ce în ce mai mari: Grecia dezvăluie profilul agentei Irina Alexandrovna Smireva, care furase identitatea unei fetițe moarte


  • ACP
  • Mar 18, 2023 18:22
  • 2246
Serviciile secrete rusești au probleme din ce în ce mai mari: Grecia dezvăluie profilul agentei Irina Alexandrovna Smireva, care furase identitatea unei fetițe moarte

În timp ce Polonia a anunțat destructurarea unei rețele întregi de spioni ruși, Serviciul Grec de Informații (EYP) a făcut publică activitatea rusoaicei Irina S., spioană care a operat în Grecia din 2018 - sub numele fals Maria Tsalla - până la plecarea ei grăbită înapoi în Rusia pe 4 ianuarie, anul acesta. 

Conform informațiilor EYP, Irina Alexandrovna Smireva a ajuns în Grecia în 2018, susținand că este copilul unei familii de imigranți greci din străinătate și spunând că a vândut bunurile pe care le avea în Brazilia pentru a se stabili în Attica, unde dorea să înceapa o viață nouă. Având resurse financiare, își deschide un magazin în cartierul Pangrati din Atena, unde vinde pulovere lucrate manual și bijuterii, în timp ce își face cunscută pasiunea pentru fotografie. 

Irina S. are un partener cu care locuiește, își face un cerc de prieteni cu care iese în oraș și folosește conturile sociale pentru a face publicitate produselor și magazinului său. Partenerul ei purta numele fictiv Daniel Campos și avea dublă cetățenie, braziliană și austriacă, dar EYP crede că el este de asemeni un spion rus care ar fi operat în Brazilia. 

Demascarea de către poliția slovenă a doi autoproclamați argentinieni, Maria Munos și Ludwig Gisch, anticari și antreprenori care erau, de fapt, agenți secreți ruși a dus la descoperirea unor legături cu Maria S. din Grecia și la faptul că aceasta furase identitatea unei fetițe care a murit în decembrie 1991. 

EYP a declarat joi că „numărătoarea inversă pentru expunerea ei a început după detectarea încercării unei țări terțe de a obține acces la datele personale ale cetățenilor greci decedați, o practică cunoscută și consacrată la nivel internațional, pe care serviciile de informații ale unei anumite țări străine o folosesc pentru crearea unei categorii speciale de spioni”.

La începutul lunii ianuarie ea le-a spus prietenilor că pleacă într-o vacanță de trei săptămâni, apoi și-a închis magazinul și a dispărut fară vreo urmă pentru cunoscuții ei din Grecia care au mai căutat-o o vreme. Chiar dacă a reușit să scape din Grecia, descoperirea ei de către EYP cu ajutorul poliției slovene arată că serviciile de spionaj ruse au probleme din ce în ce mai mari în a-și ascunde agenții din Europa și e foarte posibil ca prezența lor în țările europene să fi devenit din ce in ce mai nesemnificativă, ceea este o altă înfrângere categorică a caracatiței Kremlinului – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.