Ilustratorul ucrainean Serhii Maidukov a refuzat să împartă Premiul Remarque pentru Pace cu o scriitoare rusă


Ilustratorul ucrainean Serhii Maidukov a refuzat să împartă Premiul Remarque pentru Pace cu o scriitoare rusă

Ilustratorul ucrainean Serhii Maidukov urma să primească în anul 2023 Premiul Erich Maria Remarque pentru Pace, dar a fost laureat împreună cu scriitoarea rusă Lyudmila Ulitskaya. Pe cale de consecință, el a refuzat premiul, neacceptând să fie laureat alături de un cetățean al țării agresoare.

Scriitoarea rusă urma să primească premiul pe 22 iunie, ziua aniversării a 125 de ani de la nașterea scriitorului german Erich Maria Remarque. Inițial, Serhii Maidukov (accesați AICI pagina acestuia de Instagram, unde își publică lucrările) a declarat că nu va accepta să primească premiul în aceeași zi cu scriitoarea rusă, dar ulterior l-a refuzat cu totul. 

Șefa juriului premiului, Suzanne Menzel-Riedl, a precizat că obiectivul premiului pentru pace din acest an a fost interpretarea lui ca un semnal de speranță pentru reconciliere.

"Ultimul cuvânt ar trebui să fie limbajul umanității, care unește și oamenii din statele aflate în conflict. Războiul nu ar trebui să reducă la tăcere limba literaturii și artei", a spus aceasta.

De asemenea, vicepreședinta juriului, Katarina Pötter, a precizat că speră să invite la Osnabrück un scriitor din Rusia și un artist din Ucraina pentru "a-i onora cu Premiul Remarque pentru Pace și cu un premiu special".

Premiul Erich Maria Remarque pentru Pace a fost acordat la Osnabrück (Germania) la fiecare doi ani începând cu 1991. În 2023, premiul va fi acordat pentru a șaisprezecea oară. 

Amintim în contextul prezentat mai sus că, în luna decembrie 2022, directoarea Institutului Ucrainean de Informare în Masă, Oksana Romanyuk, a refuzat premiul german Johann Philipp Palm "pentru libertatea de exprimare și libertatea presei". Motivul unui astfel de refuz a constat în faptul că a fost nominalizată împreună cu jurnalistul rus Oleksiy Venediktov, fondator al postului radio "Ekho Moskvy". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.