"Să nu ne jucăm cu securitatea!". Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko cere țărilor est-europene să respecte decizia UE privind acceptarea tranzitului cerealelor ucrainene


  • ACP
  • Apr 25, 2023 13:37
  • 695
"Să nu ne jucăm cu securitatea!". Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko cere țărilor est-europene să respecte decizia UE privind acceptarea tranzitului cerealelor ucrainene

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a avut o intervenție în spinoasa discuție privind tranzitul cerealelor ucrainene prin țările Uniunii Europene, cerând Poloniei, României, Bulgăriei, Slovaciei și Ungariei să respecte decizia Comisiei Europene în această problemă. 

"Să nu ne jucăm cu securitatea. Acest lucru este prea periculos", a spus pentru agenția turcă de presă Anadolu fostul președinte ucrainean, care era prezent la cel de-al 15-lea Congres Economic European de la Katowice, Polonia.

"Propun ca poziția Comisiei Europene să fie absolut clară. Să compensăm unele pierderi aduse fermierilor polonezi, dar să nu limităm exportul de produse agricole ucrainene. Vecinii Ucrainei din UE ar trebui să se ferească de a submina solidaritatea pro-Kiev în timpul crizei cerealelor în curs", a mai spus Poroșenko.  

Bruxelles-ul se teme că problema exporturilor de cereale ucrainene va submina solidaritatea cu Ucraina a celor cinci țări din Europa Centrală – Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia – care au introdus interdicții de import pentru produsele agricole din Ucraina pe 15 aprilie. Cele cinci țări au susținut că fermierii lor au fost grav afectați de volumele masive de importuri de produse agricole din Ucraina, care au scăzut prețurile pe piețele locale sub prețul de producție al producătorilor locali, ceea ce a făcut că mulți dintre ei să rămână cu produsele nevândute.  

Așa fiind, România și Polonia au convenit totuși să permită în continuare intrarea în țările lor a cerealelor din Ucraina, iar Comisia Europeană urmează să continue discuțiile pe această temă, săptămâna aceasta, cu celelalte țări vecine Ucrainei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.