Hamas a intenționat să atace o închisoare israeliană, dar operațiunea a eșuat. Greșeala comisă de unul dintre teroriști


  • ACP
  • Feb 21, 2024 13:12
  • 528
Hamas a intenționat să atace o închisoare israeliană, dar operațiunea a eșuat. Greșeala comisă de unul dintre teroriști

Invazia teroristă lansată de Hamas și alte miliții palestiniene pe 7 octombrie a vizat și atacarea unei închisori importante israeliene, cu scopul de a fi eliberați sute de prizonieri palestinieni, conform unor surse din interiorul grupărilor palestiniene din Gaza.

Însă misiunea, care ar fi constituit o altă lovitură fără precedent pentru Israel, a eșuat din cauza unei erori tehnice, care a făcut ca grupul atacator să rătăcească către o așezare din apropierea închisorii, unde s-a ciocnit cu forțele de securitate israeliene.

Una dintre primele grupări afiliate unității de elită a Brigăzilor al-Qassam, format din 23 de luptători, avea misiunea de a ajunge la închisoarea Ashkelon, unde sunt închiși sute de deținuți palestinieni, în încercarea de a-i elibera. Investigațiile inițiale au arătat că greșeala a apărut la ghidul desemnat responsabil cu orientarea GPS și cu hărțile, care a făcut o eroare, conducând grupul într-o direcție greșită, spre sud.

Planul de asalt al închisorii fusese întocmit cu multă atenție, deoarece brigăzile al-Qassam doreau ca acesta să constituie o altă lovitură grea pentru Israel. Conform surselor, la semnalul grupării, ar fi trebuit atacată poarta principală a închisorii și pozițiile de securitate de-a lungul gardului acesteia folosind explozibili și rachete antitanc, alături de tiruri de rachete din Gaza îndreptate către închisoare. În acest timp, deținuții palestinieni ar fi trebuit să se revolte și participe activ la atacarea gardienilor israelieni.

Ajuns din greșeală în localitatea Sderot, grupul terorist s-a angajat în ciocniri cu forțele de poliție și armată israeliene, care au durat ore în șir, ceea ce a dus la pierderea controlului asupra orașului de către forțele israeliene. Sursele au confirmat că Brigada al-Qassam nu a abandonat planul de a asalta închisoarea, acesta fiind unul dintre motivele continuării ciocnirilor de la Sderot timp de aproximativ trei zile după ce atacatorii palestinieni s-au baricadat în interiorul secției de poliție și în casele coloniștilor. Patru membri care au participat la asaltarea kibbutzului Zikim au primit instrucțiuni să continue să încerce să ajungă la închisoare, dar au fost respinși de forțele de securitate israeliene înainte de a fi vizați de atacuri aeriene, conform relatării surselor palestiniene preluate de publicația Asharq Al-Awsat.

În închisoarea de maximă securitate Ashkelon se afla aproximativ o mie de deținuți, în camere fără lumină solară, supraaglomerate, unde fiecare deținut are spațiu personal de numai un metru și jumătate. (sursa: AICI)

Sursa foto deschidere: Miriam Alster/ Flash90

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.