Breșe de securitate la nivelul lumii libere. Stoltenberg și doi oficiali germani au vorbit despre prezența agenților ruși în sediul NATO de la Bruxelles


Breșe de securitate la nivelul lumii libere. Stoltenberg și doi oficiali germani au vorbit despre prezența agenților ruși în sediul NATO de la Bruxelles

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit vineri despre pericolul spionajului Rusiei în interiorul țărilor din alianța militară occidentală.

"Am văzut că serviciile ruse de informații au funcționat de mai mulți ani în țările europene. Vedem, de asemenea, încercări de a-și intensifica activitățile, dar, desigur, aliații NATO monitorizează și urmăresc acest lucru îndeaproape", a spus Stoltenberg pentru cotidianul german Bild.

"Am luat, totodată, unele măsuri pentru a face mai greu pentru serviciile ruse de informații de securitate să desfășoare activități ilegale între sau în interiorul țărilor aliate NATO", a mai precizat Stoltenberg. 

Secretarul general a menționat și expulzarea rușilor care făceau parte din personalul sediului NATO, pentru a reduce riscul activităților de spionaj.  

"Am expulzat, de exemplu, personalul rus din sediul NATO pentru că am văzut că desfășurau activități care de fapt nu erau activități diplomatice, ci activități de informații", a explicat Stoltenberg.

Misiunea diplomatică rusă la NATO a fost înființată în 1998, dar a fost închisă după ce cooperarea în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost suspendată în 2014.

Președinta Comisiei de Apărare din Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a vorbit, la rândul ei, despre agenții ruși care s-au aflat chiar în sediul NATO: "Nu este o surpriză că spionii ruși nu stau doar în țările individuale, ci și în inima administrației NATO. Spionajul este regula, nu excepția. În ultimii ani, Germania și Europa au fost mult prea lipsite de griji, de-a dreptul naive în ceea ce privește politica de securitate". 

"Trebuie să luăm măsuri de precauție mult mai bune împotriva spionajului nu numai în Germania, ci în întreaga NATO", a adăugat Zimmermann pentru publicația Der Spiegel. 

Spionajul a aparținut setului de instrumente al războiului hibrid al unor țări precum Rusia și alte autocrații și dictaturi. 

"Trebuie să renunțăm la lipsa de experiență și să procedăm în cele din urmă cu hotărâre", a mai subliniat Strack-Zimmermann. 

Și Roderich Kiesewetter, vicepreședintele organului parlamentar de supraveghere al Bundestagului, a spus că nu a fost surprins de prezența spionilor ruși în sediul NATO. 

"Sistemul de informații rusesc este un sistem foarte ofensiv-agresiv", a spus politicianul german pentru Der Spiegel. 

"Serviciile rusești sunt capabile de operațiuni de informații mari și complexe, a continuat Kiesewetter, adăugând că "agenți din punctele nevralgice sunt, de asemenea, plasați pentru a intercepta sau sabota informații". 

"Acest lucru se întâmplă de mulți ani, mai ales în Europa. Prin urmare, nu este de mirare că de acest lucru a fost afectat și sediul NATO de la Bruxelles", a conchis Kiesewetter. (sursa: AICI)

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.