30 de ani de la înscrierea în registrul partidelor politice a primei formațiuni democratice de după dictatura comunistă: PNȚCD. Documente inedite


30 de ani de la înscrierea în registrul partidelor politice a primei formațiuni democratice de după dictatura comunistă: PNȚCD. Documente inedite

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior, amintește, pe Facebook, că astăzi se împlinesc 30 de ani de la înregistrarea în registrul special al partidelor politice a primei formațiuni democratice de după dictatura comunistă: PNȚCD, partid în prezent distrus și capturat de argatul PSD Aurelian Pavelescu.

Podul.ro vă prezintă comentariul lui Ion-Andrei Gherasim:

”11 ianuarie 1990-11 ianuarie 2020. Se împlinesc astăzi 30 de ani de la înregistrarea, <sub numărul 1>, în registrul special al partidelor politice, al primului partid politic democratic după dictactura comunistă: PNȚCD.

Pentru a clarifica și a risipi orice fel de polemici inutile sau informații greșite, apărute în zilele de 6,7 și 8 ianuarie a.c., vă prezint alăturat copii ale actelor oficiale de acum 30 de ani, din care puteți remarca câteva lucruri importante:

1.Cererea de înscriere a PNȚCD a fost depusă la Tribunalul municipiului București la data de 5 ianuarie 1990, semnată de către Corneliu Coposu-președinte și Ion Lup-secretar general adjunct. În această cerere, remarcabil este ultimul alineat, în care se scrie: <Menționăm că partidul nostru care ființează din 1869 și-a reluat activitatea legală la 22 decembrie 1989, după înfrângerea dictaturii care l-a interzis în anul 1947>.

2.Seniorul Coposu și-a dorit mult ca partidul să fie înscris oficial pe data de 8 ianuarie 1990, când s-ar fi sărbătorit 117 ani de la nașterea Marelui Iuliu Maniu, dar, din păcate, completul de judecată a amânat pronunțarea pe data de 11 ianuarie 1990( vezi documentul 3).

3.În ultimele două fotografii se poate citi decizia finală a completului de judecată, cu <admiterea cererii formulate de Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat>.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.