Ambasadorul Federației Ruse insultă România în plin An Centenar


Ambasadorul Federației Ruse insultă România în plin An Centenar

Delir putinist pe romaniamare.info, site-fantomă deținut de urmașii extremistului sucombat Vadim Tudor și coordonat la vedere, de-a lungul ultimilor doi ani, de cunoscuți propagandiști ai Kremlinului, printre care ex-deputatul PRM-ist Dragoș Dumitriu, unul dintre principalii semnatari ai Sputnik.md.

În plin an Centenar, cu doar o lună înaintea Zilei Naționale a României și cu numai câteva zile înaintea devastatoarei rezoluții a Parlamentului European privind statul de drept din țara noastră, oficina amintită rostogolea în online un interviu-fluviu cu puțin spus controversatul Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, personaj notoriu pentru gesturile și declarațiile sale anti-românești.

Halucinațiile unui ambasador  

Textul este grețos de-a dreptul: abundă în atacuri virulente la adresa SUA și UE, lansează manipulări de manual, elogiază sfârtecarea Ucrainei, insinuează că România e o colonie, insistă că Rusia a ”eliberat” Siria pentru Bashar al-Assad (pe care-l numește ”președintele legitim”, nu genocidar prolific), delirează că SUA ar vira arme chimice ISIS și, finalmente, amintește nostalgic de ”bunele relații” dintre URSS și țara noastră din perioada 1945-1989, ignorând cu desăvârșire genocidul comunist premeditat de la Kremlin și soldat cu peste un milion de asasinate în România și Basarabia. Mai mult chiar, diplomatul lui Putin nu s-a sfiit să amenințe Occidentul cu o... catastrofă nucleară: ”Observăm foarte des din partea Occidentului, şi în ultima perioadă în special, o poziţie literalmente obstrucţionistă, în speranţa că Occidentul este puternic şi poate să nu ia în considerare interesele Rusiei. Observăm aceeaşi abordare faţă de Republica Populară Chineză, care devine, de asemenea, o putere economică şi nucleară. Toate acestea conduc lumea spre pragul catastrofei nucleare”.

Ajutorul roșu?

De notat că acesta este cel de-al doilea interviu ”acordat” de Kuzmin pentru romaniamare.info, primul fiind publicat, deloc întâmplător, chiar în toiul scandalului ”OUG 13”, când diplomatul a aplaudat la scenă deschisă actul normativ promovat de Florin ”Altă întrebare” Iordache, a revărsat manipulări anti-SUA și anti-UE (citându-l obsesiv pe Putin) și a emis o balivernă de proporții cosmice: ”Adevărul istoric arată că Rusia nu a invadat, niciodată, Europa”. Deosebit de interesant este că, odată cu primul interviu al lui Kuzmin, semnătura propagandistului Dragoș Dumitriu a devenit omniprezentă pe romaniamare.info, portalul începând să ofere abonamente pentru... ediția tipărită. Aceasta în condițiile în care, până nu demult, urmașele biologice ale lui Vadim Tudor se văicăreau, oriunde vedeau o cameră de luat vederi, că nu mai au resurse financiare pentru a trăi de pe o zi pe alta.

A insultat dezideratul Unirii cu Basarabia

Podul.ro vă amintește că Valeri Kuzmin a insultat idealul Unirii cu Basarabia,  în noiembrie 2017, propunând ca acest deziderat istoric să fie realizat ”ca în Crimeea, printr-un referendum”. Cu alte cuvinte, printr-o anexare teritorială ilegală, brutală şi rapidă, care a încălcat flagrant toate tratatele existente, la adăpostul mimării unui „referendum democratic” organizat sub ocupaţia trupelor ruseşti. „În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea (…) Având în vedere aceste elemente, puteți analiza și situația din Bucovina”, a debitat Kuzmin. În realitate, fluturând inepția unui astfel de ”referendum”, ambasadorul lui Putin a batjocorit idealul Unirii cu Basarabia, al cărei drept istoric nu-l recunoaște. Dimpotrivă. 

Goarna Moscovei

Pentru neofiți, facem precizarea că Valeri Kuzmin – fost ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în perioada 2007-2012 – s-a făcut remarcat în repetate rânduri prin declaraţii anti-unioniste şi anti-româneşti. În perioada 1975-1980 și-a desfășurat activitatea de diplomat în Libia lui Muammar al-Gaddafi, unde terorismul de stat reprezenta politica oficială, apoi în Tunisia (1985-1990). În perioada 1993-1994 a fost șeful adjunct al Departamentului pentru Africa și Extremul Orient din cadrul Ministerului de Externe rus. Din postura de şef al misiunii diplomatice la Chişinău, Kuzmin a acuzat neîncetat România că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova pentru a forţa Unirea.

L-a apărat pe asasinul lui Vladimir Pisari

În 2012, Kuzmin a stârnit un scandal imens când a încercat să acopere asasinarea unui tânăr neînarmat – l-am numit pe Vladimir Pisari, în vârstă de numai 18 ani – împuşcat (în zona de securitate din Transnistria, pe 1 ianuarie 2012) de un soldat rus. Nici mai mult, nici mai puţin, Valeri Kuzmin a anunţat oficial că victima s-ar fi aflat „în stare de ebrietate”, fapt care nu a fost confirmat de expertiza medico-legală. Sute de moldoveni au protestat în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău solicitând expulzarea diplomatului „pentru comportament sfidător şi obraznic”. Facem precizarea că Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO (21 aprilie 2015) şi obligată să plătească familiei lui Vadim Pisari despăgubiri sub formă de prejudiciu moral în valoare de 35.000 de euro. Asasinul tânărului de 18 ani a rămas nepedepsit, dar scandalul a repus pe tapet problema legitimității prezenţei soldaţilor ruşi în regiune.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.