40 de dosare penale în România pentru cei care au infectat deliberat alte persoane. Procurorii cer pedepse usturătoare!


40 de dosare penale în România pentru cei care au infectat deliberat alte persoane. Procurorii cer pedepse usturătoare!

În acest moment, România se confruntă cu o situație fără precedent, generată de epidemia de coronavirus. În acest context, au apărut și situații greu de imaginat înainte, în care persoane care se știau bolnave au infectat în mod deliberat cadre medicale sau alte persoane sănătoase. Până acum putem vorbi despre 40 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele celor care, în cunoștință de cauză, nu și-au protejat semenii, ba chiar i-au pus în pericol. Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere acum parlamentului și guvernului să facă demersuri pentru modificarea Codului Penal, mai precis a articolului 352, care se referă la pedepsele pe care trebuie să le primească cei care încalcă măsurile privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infecto-contagioase.

Solicitarea este justificată după documentarea mai multor cazuri la nivel național, în care persoane conștiente de faptul că sunt sau ar putea fi infestate cu noul virus au ieșit pe străzi, au fost la spitale, au circulat cu mijloace de transport în comun, punând astfel în pericol sute de oameni, inclusiv personal medical.

Modificările sunt importante și presupun aplicarea de pedepse usturătoare celor care nu-și respectă semenii.

Potrivit solicitării procurorilor, nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, ar trebui să se pedepsească cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Dacă persoana este deja confirmată medical ca fiind infectată cu boala și nu respectă măsurile de izolare la domiciliu sau carantina, aceasta ar trebui să fie pasibilă de închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă infectarea unei alte persoane s-a produs în acest mod, pedeapsa ar trebui să crească la 7 ani. Dacă fapta a dus la infectarea mai multor persoane, baremul de pedeapsă crește la 10 ani. Iar dacă fapta a avut ca urmare decesul unei persoane, fapta s-ar pedepsi cu închisoare de la 5 la 15 ani.

Procurorii propun sancțiuni și în cazul omisiunii de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informații privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii. În acest caz, fapta ar trebui să aibă drept consecință închisoarea de la 1 la 5 ani.

În prezent, articolul 352 C. pen. sancționează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, respectiv cu o lună la 6 luni sau amendă aceeași faptă dacă aceasta este săvârșită din culpă. De asemenea, conform art. 34 lit. m) din HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice este sancționată cu amendă contravențională în cuantum cuprins între 5000 și 10000 lei nerespectarea de către persoane fizice, suspecți și convalescenți de boli transmisibile, contacți și purtători sănătoși de germeni patogeni, precum și de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii și combaterii bolilor transmisibile.

Necesitatea acestei modificări în contextul pandemiei SARS-CoV-2 (COVID-19) este justificată, pe de o parte, de faptul că în actuala reglementare rămân în afara sferei răspunderii penale orice fapte cu privire la care, deși zădărnicesc eforturile statului de combatere a pandemiei, nu se poate stabili dincolo de orice dubiu rezonabil că au condus în mod direct la infectarea unei alte persoane determinate, spre exemplu angrenarea cadrelor medicale în ample investigații epidemiologice, creșterea riscului de infectare a unor grupuri sociale, risipirea resurselor medicale care duce la diminuarea timpului și capacității de răspuns în cazuri grave, crearea unei stări de panică și frică la nivelul comunității, crearea unei stări de pericol concrete pentru sănătatea publică.

În reacție, trei senatori liberali au redactat o inițiativă legislativă de modificare a Codului penal pentru majorarea drastică a pedepselor în cazul celor care propagă bolile contagioase, pedeapsa cu închisoare putând ajunge și până la 15 ani. Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu au semnat inițiativa de modificare a articolului 352 din Codul penal, considerând că pedepsele trebuie adaptate la situația uriașei crize din România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.