Nebunia lui Boris Johnson complică lucrurile în Marea Britanie. Irlanda îl critică dur. Scoția amenință cu independența


Nebunia lui Boris Johnson complică lucrurile în Marea Britanie. Irlanda îl critică dur. Scoția amenință cu independența

Boris Jonhson a preluat oficial miercuri funcţia de premier al Marii Britanii, după o scurtă întrevedere cu Regina Elizabeth a II-a, susţinând primul său discurs în fața celebrei reședinte din Downing Street 10.

”Vom ieşi din UE pe 31 octombrie, fără doar şi poate. Vom ajunge la un nou acord sau la unul mai bun. Poporul britanic s-a săturat să aştepte. Este timpul să acţionăm”, a precizat apăsat noul premier, în aplauzele câtorva susținători. Undeva în depărtare se auzeau și huiduielile unor nemulțumiți, Johnson fiind, de altfel, miercuri, în timp ce se îndrepta cu mașina spre Palatul Buckingham, ținta unei acțiuni de protest a Green Peace pe tema încălzirii globale.

"Ascultând ce a spus astăzi, am avut impresia că vorbea nu doar despre eliminarea clauzelor de garantare de la frontiera (nord-irlandeză), ci şi despre un acord total nou - un acord mai bun pentru Marea Britanie. Acest lucru nu se va întâmpla", a declarat Leo Varadkar prim-ministrul Irlandei, pentru RTE.

"Orice sugestii că va putea fi un nou acord negociat în următoarele săptămâni sau luni nu sunt din lumea reală", a subliniat Leo Varadkar, conform agenţiei Reuters.

Noul premier britanic, Boris Johnson, menţine abordarea dură faţă de Brexit, deşi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord privind viitoarele relaţii riscă să genereze efecte grave pentru cetăţenii britanici. Jurnaliștii britanici scriau joi, la o zi după instalarea lui Johnson în funcție, că noul premier și-a început furtunos mandatul. A schimbat 17 miniștri în doar cinci ore de la preluarea funcției. Din noul cabinet de la Londra fac parte câțiva dintre cei mai înfocați susținători ai despărțirii Regatului de Uniunea Europeană. 

„După-amiaza lui Johnson de carnagiu în cabinet”,  scrie The Times despre remanierea masivă făcută în primele cinci ore de mandat.

Și liderul scoţian Nicola Sturgeon l-a avertizat pe noul premier britanic Boris Johnson că va continua pregătirile pentru organizarea unui referendum pentru independenţă, deoarece planurile sale privind Brexit afectează economia Scoţiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Este esenţial, mai mult decât până acum, ca Scoţia să aibă o opţiune alternativă", a declarat Nicola Sturgeon într-o scrisoare trimisă lui Johnson.

"Guvernul scoţian va continua să facă pregătiri pentru a oferi oamenilor din Scoţia şansa de a deveni o ţară independentă", a mai afirmat aceasta, adăugând că Parlamentul scoţian va lua în considerare un cadru legal pentru organziarea unui referendum.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European l-au avertizat, miercuri, pe noul premier Boris Johnson asupra efectelor economice foarte grave asupra Marii Britanii dacă se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.

Boris Johnson, noul lider al Partidului Conservator britanic şi prim-ministru, a declarat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană cel târziu pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un acord Brexit. "Recentele declaraţii, în special cele din campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE", au avertizat liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European după o întâlnire cu negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier. "O ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar avea efecte foarte grave, chiar dacă daunele nu vor fi suportate în acelaşi mod de ambele părţi", au avertizat liderii grupurilor politice din PE. Un eventual Brexit fără acord "nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE şi Marea Britanie", au atras atenţia liderii grupurilor politice, reiterând că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul Brexit.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste din Marea Britanie, a contestat, marţi, modul în care Boris Johnson a fost ales prim-ministru, cerând organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia. (surse: mediafax.ro, bbc.co.uk)

Cum a ajuns BJ premierul Regatului Unit

Boris Johnson, fost primar al Londrei și ex-șef al diplomației britanice, a câștigat detașat cursa internă în fața concurentului său, ministrul de externe Jeremy Hunt, obținând 92.153 de voturi din totalul de 159.000.

El a devenit astfel liderul conservatorilor și, de miercuri, premier al Marii Britanii.

 Deutsche Welle:

Boris Johnson a fost la frizer, a slăbit. S-a prezentat în fața electoratului londonez complet schimbat, atât exterior, cât și interior. Schimbarea a fost dovedită și de reținerile sale, în ultimele luni de criză, de la a mai lansa bombe mediatice. Lunga sa tăcere a amplificat tensiunea. Dar ceea ce au văzut observatorii pe scenă când Boris Johnson și-a anunțat candidatura la conducerea guvernului britanic a fost aproape tipic fostului primar al Londrei: bună-dispoziție debordantă, optimism fără margini și puțină substanță politică.    

În sfârșit, Brexit!

Cel mai puternic argument al candidatului la funcția de șef al executivului au fost mandatele sale în fruntea Primăriei din Londra. Și, desigur, este convins Boris Johnson, el a fost un primar extraordinar, care a soluționat problemele metropolei și a pregătit cu succes o ediție a Jocurilor Olimpice. Numeroșii săi critici sunt de altă părere. Aceștia spun că ar fi fost un leneș care n-a făcut nimic și îi reproșează că ar fi lăsat în urma sa doar proiecte de prestigiu foarte scumpe. Despre controversatul său mandat ca șef al diplomației britanice, plin de incidente neplăcute, Johnson n-a suflat un cuvânt.  

Adversarii săi n-au fost în sală. În schimb, încăperea a fost înțesată de susținători care au jubilat când candidatul lor și-a declarat ambiția de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie. Țelul său nu este un No Deal, dar își dorește "ceva mai bun ca acordul Brexit de până acum". Cum ar putea funcționa? Echipa sa se va pune de îndată pe treabă. Iar el dorește "să vină în întâmpinarea Uniunii Europene cât mai prietenos cu putință". N-a amintit nimic de recenta sa amenințare că Marea Britanie nu va plăti niciun ban Bruxelles-ului.   

Un nou acord Brexit, dar în caz de eșec nu se retrage

Însă programul este împotriva ambițiilor lui Johnson. După alegerile din 22 iulie soldate cu alegerea lui Johnson  în fruntea conservatorilor urmează vacanța de vară. Abia în septembrie vor putea fi reluate serios discuțiile cu Bruxelles-ul. În plus, europenii au zis clar, de atâtea ori, că acordul de Brexit nu este negociabil - lucru valabil inclusiv pentru viitorul premier britanic. Dar toate acestea sunt detalii. Boris Johnson a venit hotărât să transmită încredere.

Johnson n-a vrut să elimine din discuție subiectul "No Deal ". Tema este decisivă pentru succesul negocierilor fiindcă, în fond, Bruxelles-ul își dorește un Brexit dur tot atât de puțin ca și el. Și, pentru a fi credibilă, Marea Britanie trebuie să se pregătească repede. Din păcate, jurnaliștii n-au reușit să-l întrebe despre propunerile sale privind posibila componență a unui viitor cabinet – subiect adus în atenția opiniei publice de "Financial Times". Industria farmeceutică ar avea nevoie de 6-8 luni, iar comercianții de 4-5 luni să se pregătească pentru trecerea la noul regim vamal.

Boris Johnson s-a simțit prins în corzi numai la întrebarea privind o eventuală retragere a sa în caz de eșec. Nu va fi ușor, a recunoscut el. S-a eschivat de câteva ori, după care a evitat să lege promisiunea ieșirii din UE de mandatul la care aspiră.

Să reunească partidul și țara

Trebuie să se termine cu "mocirla de la Westminster", a declarat Johnson. Ca și cum el n-ar fi făcut niciodată parte din ea! Disputa în jurul Brexitului i-a dezamăgit pe mulți britanici, iar el – Boris Johnson – vrea să reunească atât țara, cât și pe conservatori.

Într-adevăr, toate aripile partidului își pot proiecta aspirațiile politice pe Boris Johnson. "Hardlinerii" cred în cuvintele sale tăioase la adresa Brexitului. Moderaților le reamintește de conservatorii tradiționali, celor mai în vârstă le-a promis facilități fiscale, iar londonezilor le promite un "europenism conservator".

Dar cea mai tare carte a lui Boris Johnson este perspectiva pe care el le-o oferă conservatorilor, aceea de a învinge la următoarele alegeri. Aproximativ 70 de deputați îl susțin – un avantaj uriaș în fața adversarilor săi. Iar din sondaje reiese că ar fi singurul cu șanse să câștige.

În bătălia electorală, marele blond este în elementul său: lipsit de substanță, dar puternic ca formă. În 2016 le-a putut vinde britanicilor gogoașa cu cele 350 de milioane de lire sterline reprezentând contribuția săptămânală a țării sale la UE – bani care altfel ar fi putut fi disponibili în sistemul de sănătate. Nu mai amintește nimic de toate acestea, la fel cum nici de alte promisiuni nu mai zice nimic.  

Cocaină și alte probleme…

Mai poate fi oprit Boris Johnson? A fost destul de ezitant la întrebările legate de păcatele din tinerețe și de cocaină. N-a vrut să spună dacă a consumat droguri sau nu. Dar n-a fost nevoie decât să murmure "aveam doar 19 ani" și să se uite galeș pe sub bretonul său blond și deja lumea părea să-l fi iertat.

Mulți reporteri aveau pregătite multe întrebări, dar Johnson n-a permis mai mult de șase. Consilierilor săi le-a fost mai important să îl ferească de greșeli. La întrebările privind limbajul său ofensator, ca în iarnă, când a numit femeile musulmane îmbrăcate tradițional "cutii poștale", Johnson s-a scuzat cu una dintre expresiile sale tipice: "Uneori cade până și tencuiala de pe tavan când vorbesc". La startul campaniei sale în cursa pentru Downing Street, el a evitat în mod vizibil să reaprindă vechile discuții.

La lansare a fost prezent și tatăl lui Boris, Stanley Johnson - un pro-european convins. Însă Johnson senior s-a abținut să comenteze apariția fiului său în variantă aparent reinventată.

Vă mai recomandăm să citiți: Comentariu: Gloria tragicomică a lui Boris Johnson

Why boarding schools produce bad leaders

Prime Minister Boris Johnson: Who's in his cabinet?

Boris Johnson's new-look cabinet meets for first time

Think Johnson's 'blue terror' reshuffle means a no-deal exit? Think again

In full: Boris Johnson's first speech as prime minister – video

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.