Nimeni nu se atinge de cadavrul lui Lenin! Autocratul Vladimir Putin a transmis că rămășițele criminalului bolșevic trebuie să rămână în Piața Roșie


Nimeni nu se atinge de cadavrul lui Lenin! Autocratul Vladimir Putin a transmis că rămășițele criminalului bolșevic trebuie să rămână în Piața Roșie

Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin! Așa ar suna, în realitate, mesajul pe care autocratul rus Vladimir Putin l-a transmis joi.

"După mine, nu trebuie atins. Cu atât mai puțin cu cât viața și destinul multor oameni rămân (...) legate de reușitele trecutului, de anii sovietici", a afirmat Vladimir Putin, întrebat despre acest subiect în cadrul conferinței anuale de presă, potrivit France Presse.

Rămășițele revoluționarului bolșevic se află conservate într-un mausoleu în Piața Roșie din Moscova. Chestiunea mausoleului lui Lenin, inaugurat după moartea sa în 1924, este foarte controversată în Rusia unde partidul comunist constituie prima formațiune de opoziție din Parlament. Potrivit unui sondaj al centrului VTsIOM din 2017, peste 60% dintre ruși consideră că rămășițele lui Lenin trebuie mutate și îngropate.

Pentru Putin, un fan al KGB-istului Iuri Andropov și totodată un nostalgic al perioadei de maximă putere a URSS (acesta a afirmat în 2011 că destrămarea URSS reprezintă cea mai mare catastrofă a secolului trecut) subiectul mutării cadavrului întemeietorului Uniunii Sovietice, reprezintă o chestiune sensibilă.

Vladimir Putin a a spus despre Lenin că "nu a fost un om de stat ci un revoluționar". Totodată, acesta a criticat faptul că, în perioada URSS, viitorul țării a fost legat doar de partidul comunist.

"Partidul a început să se prăbușească și țara a căzut cu el (...) A fost o eroare fundamentală în construcția statului", a afirmat Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.