SUA și Iran, în pragul războiului. Liderul Gărzilor Revoluționare Islamice, Qasem Soleimani, ucis în urma unei lovituri aeriene americane


SUA și Iran, în pragul războiului. Liderul Gărzilor Revoluționare Islamice, Qasem Soleimani, ucis în urma unei lovituri aeriene americane

Generalul Qasem Soleimani, un important comandant militar iranian, a fost ucis ”într-o acţiune defensivă decisivă menită să protejeze personalul american din străinătate” şi să descurajeze viitoare atacuri, a confirmat vineri Pentagonul. Totodată, potrivit comunicatului remis de CNN, uciderea generalului Qassem Soleimani a avut loc în urma atacurilor aeriene din Bagdad. Autorităţile de la Teheran au calificat uciderea lui Soleimani drept o "escaladare extrem de periculoasă" .

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani. La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Atacul a avut loc la ordinul președintelui SUA, Donald Trump. "La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat.  După atac, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american.

Conform televiziunii de stat irakiene, Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice - organizație paramilitară iraniană ce oferă sprijin pentru numeroase organizații teroriste - a fost ucis de rachete care au lovit maşina în care se afla în apropiere Aeroportului Internaţional Bagdad.

Ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta acțiune "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă", iar un fost şef al Gărzilor Revoluționare, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

Amintim că în urmă cu câteva zile, Iranul a încercat să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona Verde ultrasecurizată. Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.