Artizanii focarului COVID-19 de la Suceava au fost zburați din funcțiile de conducere. Unul dintre ei amenințase medicii infectați că rămân fără job, obligându-i să muncească alături de cei sănătoși


Artizanii focarului COVID-19 de la Suceava au fost zburați din funcțiile de conducere. Unul dintre ei amenințase medicii infectați că rămân fără job, obligându-i să muncească alături de cei sănătoși

Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava, unde este cel mai mare focar de coronavirus din țară, a fost demis din funcție, miercuri, de către președintele CJ Suceava, Gheroghe Flutur, la solicitarea secretarului de stat Nelu Tătaru.

"Managerul Vasile Rîmbu a fost demis, așa am înțeles, nu de mult timp. Domnul secretar de stat Nelu Tătaru a cerut demisia, iar președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a acceptat acest lucru. Era și normal să fie așa pentru că datorită unor grave erori manageriale s-a ajuns aici, a explodat acest focar de COVID19 și acum suntem pe primul loc în România", a declarat, pentru Mediafax, Sorin Hancu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Vasile Rîmbu a fost primul nume vehiculat pentru a ocupa postul de ministru al Sănătății în guvernul Orban, dar a refuzat. Acesta declarase că "mai are multe de făcut pentru Suceava" și a refuzat propunerea".

Peste 100 de cadre medicale de la spitalul din Suceava sunt infectate cu noul coronavirus, iar unitatea medicală este închisă pentru 48 de ore.

Amintim că nu doar Vasile Rîmbu este vinovat pentru focarul de infecție de la Spitalul Județean Suceava. Jurnalistul Victor Ilie atenționa că directorul medical al Spitalului Județean Suceava (schimbat din funcție ulterior), Mircea Alexandru Macovei, a invocat luni un ordin de ministru fictiv pentru a-i pune pe medicii infectați cu noul coronavirus să muncească alături de colegii sănătoși, căci în caz contrar le rupe contractele de muncă. (citiți AICI mai multe detalii) Astfel, Macovei a fost dat afară din postul de director medical, iar în locul său a venit Doina Ganea. 

Mai mult, reiterăm că Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, scrie Agerpres.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de "zădărnicirea combaterii bolilor" şi "abuz în serviciu", prevăzute de Codul penal, "în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase", informează un comunicat al instituţiei.

"Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanţelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanţilor, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.