A început un nou RĂZBOI RECE în Asia! Tensiunile dintre Coreea de Sud și Japonia degenerează accelerat. MOTIVELE

  • ACP
  • Aug 5, 2019, 13:27
  • 3265

Un nou război rece, care presupune confruntări economice și diplomatice repetate, pare să fi început în Asia de Sud-Est, adăugându-se celor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, ori dintre China și cam toate țările din jurul Mării Chinei de Sud, chiar dacă acesta nu va duce în nici un caz la pericolul unor confruntări militare deschise.

Disputele dintre Coreea de Sud și Japonia au degenerat accelerat în ultima perioadă, ajungându-se la o serie de gesturi neașteptat de ostile între cele două țări care au inamici comuni și, mai mult, au avut de câștigat masiv, vreme de zeci de ani, de pe urma bunelor relații reciproce.

După tratatul încheiat în 1965, când Japonia s-a obligat să plătească despăgubiri coreenilor care au suferit de pe urma abuzurilor din perioada colonială și să ofere un împrumut Coreei de Sud, relațiile dintre cele două țări foste inamice au început să se îmbunătățească încet, ajungându-se până la angajamentul extraordinar pe care guvernul de la Tokio și l-a luat în 1975 pentru a proteja militar țara fostă inamică, în condițiile în care japonezii erau categorici împotriva oricărei intervenții militare în afara granițelor țării lor.

Tensiunile dintre cele două țări au reînceput anul trecut, pornind de la o serie de sentințe judecătorești ale unor tribunale sud-coreene date împotriva mai multor firme japoneze, pe care le-a obligat să plătească iar compensații pentru munca forțată a sud-coreenilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Odată cu aceste sentințe au fost relansate reproșurile împotriva japonezilor pentru fetele răpite și forțate să se prostitueze, la dispoziția armatei imperiale, până în 1945, iar de aici disputa a trecut repede la răceala și apoi iritarea diplomatică dintre cele două țări.

Între timp, mai multe ong-uri sud-coreene au chemat la boicotarea produselor japoneze, ale căror vânzări au început să scadă vizibil. Guvernul Japoniei a răspuns dând lovituri foarte grele industriei sud-coreene, întâi limitând exporturile de componente și materiale folositoare în producerea de semiconductori, care sunt foarte importanți pentru industria sud-coreeană, apoi hotărând, pe 2 august, să scoată Coreea de Sud din lista de parteneri de încredere, care se califică pentru tratament preferențial la procedurile de export. În aceeași zi, Cho Sei-young, ministrul adjunct de externe sud-coreean l-a convocat pe Yasumasa Nagamine, ambasadorul japonez, pentru a-l informa că țara sa nu mai consideră Japonia o țară prietenă.

Pe 4 august, o comisie pentru supravegherea relațiilor comerciale a amendat cu 7,7 milioane dolari companiile japoneze Mitsubishi Electric Corp., Denso Corp., Hitachi Automotive Systems Ltd. și Diamond Electric Mfg. Co, pentru o înțelegere incorectă între ele privind prețurile pieselor pentru producătorii de automobile sud-coreeni. Ancheta pentru prețurile incorecte începuse din 2014, dar anunțarea rezultatelor acesteia și amenzile au fost amânate tocmai pentru a nu afecta relațiile dintre Tokio și Seul.

Peste lângă toate acestea, Seulul a anunțat că ia în considerare să ordone armatei sud-coreene să țină exerciții militare de apărare luna aceasta, în marea Japoniei, în jurul insulelor Takeshima (Dodko) care sunt obiectul unor vechi și aproape uitate dispute teritoriale între cele două țări – mai multe detalii AICI. Exerciții care ar fi ținute împotriva unui singur eventual inamic – Japonia.

Este de văzut dacă și cât va fi afectată economia mondială de cearta dintre Japonia și Coreea de Sud, dar marea câștigătoare a acestei situații ar putea fi China, marele agresor comunist din Asia de Sud-Est, iar singura țară care va trebui să liniștească apele și să asigure securitatea în regiune rămâne, ca și până acum de altfel, America.