A înscenat Iranul un incident naval în apropierea coastelor Arabiei Saudite? Noi provocări pentru generarea unui conflict militar major?


  • ACP
  • Oct 10, 2019 14:43
  • 1972
A înscenat Iranul un incident naval în apropierea coastelor Arabiei Saudite? Noi provocări pentru generarea unui conflict militar major?

Vineri dimineață, autoritățile de la Teheran au anunțat că între orele 5 și 5.20, la bordul unui petrolier iranian aflat în Marea Roșie, în apropierea coastelor Arabiei Saudite, au fost înregistrate două explozii puternice urmate de un incendiu, care au afectat destul de rău corpul navei, ceea ce a dus la pierderi importante de petrol în mare. Niciunul dintre membrii echipajului nu a fost rănit și nu se află în pericol în momentul de față, iar nava, deși grav afectată, plutește și este într-o situație stabilă tehnic.

Biroul de relații publice al NITC (Compania Națională Petrolieră Iraniană) a anunțat că nava afectată, Sabity, ar fi fost lovită de două rachete. Deocamdată nu a fost acuzată nici o parte, dar cu siguranță că Arabia Saudită nu avea nevoie de incidentul ăsta chiar în apropiere de portul Jeddah și de locul sfânt al islamului, Mecca. Vasul Sabity nu apărea în regiune pe programele de identificare și urmărire a navigației, spre deosebire de alt vas iranian, Sinopa, deținut tot de NITC, care se îndrepta către Canalul Suez pe lângă coastele Arabiei Saudite încărcat cu milioane de barili de petrol pentru Siria.

Un purtător de cuvânt al Flotei a cincea a US Navy a declarat că autoritățile americane știu de incident dar nu îl comentează în nici un fel – mai multe detalii AICI.

Într-o regiune în care se fac eforturi mari pentru a se păstra pacea și atât cât se poate stabilitatea, din partea Statelor Unite, a țărilor mari europene și a Arabiei Saudite, atacul acesta poate aduce un eventual câștig numai Iranului, care a încercat insistent, în ultimul an, să pună probleme traficului naval și exporturilor de petrol ale țărilor din regiune. Iar înscenarea unui atac asupra propriei flote nu ar fi deloc un lucru surprinzător pentru un regim care nu pune preț pe viețile propriilor oameni și are ca scop imediat provocarea unui război cu țările din jur.

Lămuritor pentru felul în care funcționează strategii regimului iranian este și conferința ținută zilele trecute de Ayatollahul Khamenei, care, în față unui public format din elita academică a regimului, dar difuzat în toată presă iraniană, a spus că armele nucleare sunt absolut interzise în Islam, de aceea nu e nevoie ca să se cheltuiască bani pentru producerea acestora... De asemeni, înaltul cleric, lider suprem al Iranului, a spus și că progresul științific trebuie să fie în acord cu valorile umanitare – mai multe detalii AICI.

Cele de mai sus au fost susținute, cu patos, chiar de conducătorul acelei țări care e forțată să sufere crunt tocmai pentru că satrapii care o conduc nu țin cont de nimic și sunt gata să își pună poporul să plătească orice preț pentru a avea armă nucleară, țară unde oamenii sunt arestați pentru orice și mulți sunt spânzurați cu macaralele pe străzi, unde femeile sunt băgate ani grei în închisoare dacă nu își țin capul acoperit în locurile publice. Tocmai cei care au exercițiul producerii și împrăștierii celor mai halucinante minciuni, împotriva oricărei evidențe, nu ar avea nici cea mai mică problemă în a înscena un atac de mică anvergură împotriva unui vas propriu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.