Abrogarea recursului compensatoriu. Predoiu merge la CEDO: "Starea de siguranţă a cetăţenilor nu este de discutat şi de negociat"

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va merge la CEDO, unde va aborda situația abrogării recursului compensatoriu pentru ca România să nu sufere eventuale sancțiuni din partea forului internațional. Predoiu va explica faptul că aplicarea acestei legi a dus la creşterea infracţiunilor comise cu violenţă şi acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată în rândul cetăţenilor. De asemenea, ministrul Justiției va preciza la CEDO că PSD a redactat legea recursului compensatoriu într-un mod defectuos care a pus cetățenii în pericol. 

Mai mult, Predoiu a transmis marți că "starea de siguranţă a cetăţenilor nu este de discutat şi de negociat".

"La CEDO o să merg în primul rând, să informez de ce s-a ajuns la această lege şi ce avem de făcut mai departe în sistemul penitenciar. În primul rând, vrem să creştem numărul de locuri de detenţie şi, mai ales, să îmbunătăţim calitatea lor, să facem o evidenţă clară a acelor spaţii care nu prezintă condiţii decente de detenţie şi să intervenim asupra lor. Este nevoie de un management mult mai aplicat în sistemul penitenciar cu privire la remedierea acestor condiţii de detenţie. În al doilea rând, să punem pe picioare sistemul de probaţiune, care, la ora aceasta, este mai mult formal decât efectiv, nu este eficient. (...) Starea de siguranţă a cetăţenilor nu este de discutat şi de negociat", a afirmat Predoiu, la Palatul Parlamentului.

"În urmă cu o lună de zile, în această sală spuneam că Ministerul Justiţiei va sprijini abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Poziţia ministerului nu s-a schimbat. (...) Dincolo de aspectele procedurale, sprijinim abrogarea pentru că redactarea lui defectuoasă a dus la insecuritatea cetăţenilor. Fără a ignora problemele pe care urmează să le rezolvăm în sistemul penitenciar, trebuie să facem din siguranţa cetăţenilor o prioritate.", a mai declarat Predoiu la dezbaterile din Comisia Juridică privind abrogarea recursului compensatoriu.