ABUZURILE Chinei: Filipine, o țintă predilectă pentru agresiunile comuniștilor de la Beijing

  • ACP
  • Jul 31, 2019, 19:59
  • 797

Teodoro Locsin Jr, Secretar al Afacerilor Externe din Filipine, a înaintat miercuri un protest diplomatic către Beijing, urmând raportului armatei potrivit căruia peste o sută de vase chinezești au fost văzute în jurul insulei Pag-asa, în apele teritoriale filipineze, pe 24 și 25 iulie. Protestul, făcut la recomandarea conducerii armatei filipineze, a fost dublat de cererea șefului Departamentului Apărării Naționale din Manila, Delfin Lorenzana, către guvernul de la Beijing, ca toate vasele chinezești să aibă sistemul de identificare automată în funcțiune când traversează apele teritoriale filipineze. Între motivele menționate în cererea lui Lorenzana s-a aflat trecerea portavionului chinezesc Lioning și a navelor de însoțire prin Strâmtoarea Sibutu, în apele filipineze, luna trecută, fără să fie anunțate autoritățile filipineze și având sistemul de identificare electronic închis – mai multe detalii AICI.

Filipine este ținta unor abuzuri din ce în ce mai vizibile din partea Chinei, dar în același timp, guvernul de la Beijing are un discurs public derutant, pronunțându-se în favoarea unor legături mai strânse cu țara care îi este țintă a atacurilor. Chiar pe 30 iulie, ambasadorul Chinei, Zhao Jianhua a anunțat, într-un discurs ținut cu ocazia a 92 de ani de la înființarea Armatei Populare Chineze că aceasta ar dori să strângă relațiile cu Filipine, să promoveze ”prietenia și cooperarea” între cele două țări și în același timp să asigure pacea și stabilitatea în regiune – mai multe detalii AICI.

”Nu putem lăsa ca un procent de neînțelegeri să strice 99 procente de prietenie și cooperare”, a mai apreciat ambasadorul chinez.

Conduita Chinei în regiune e invariabil una violentă, atacând și scufundând nave străine, desfășurând un pescuit irațional, distructiv, și ocupând recifuri din apele internaționale, pe care le transformă în insule despre care pretinde ca i-ar aparține.

Chiar anul acesta au fost scufundate două vase de pescuit, unul filipinez și altul vietnamez, de navele chinezești care patrulează în afara apelor teritoriale ale Chinei. Vasul filipinez a fost scufundat în iunie, când se afla în largul insulei Palawan, în zone de exclusivitate economică filipineză, lucru care a declanșat un legitim val de proteste populare în Filipine, oamenii cerând intervenția marinei militare împotriva agresorilor – detalii AICI.

Pe lângă asta, un studiu făcut anii trecuți arată că navele chinezești practică un mod de lucru distructiv, pescuind de 12 ori mai mult decât au declarat la Organizația Națiunilor Unite, la comisia pentru alimentație și agricultură – mai multe detalii AICI.

Practic, chinezii golesc de pește mările unde acționează.

Filipinezii suspectează că președintele lor, Duterte, împreună cu alți înalți oficiali de la Manila, permit conștient Chinei toate abuzurile împotriva țării lor. Oamenii se simt trădați pe bună dreptate, văzând lipsa de măsuri împotriva țării agresoare, timp în care China își permite să mintă public pe toată lumea, pretinzând că dorește pacea, liniștea și prietenia între cele două țări. Exact cum face și Rusia, de altfel, cu țările din jurul său.