ACUZAȚII extreme ale unui senator: cum a PREMEDITAT Dragnea MĂSLUIREA bugetului și DISTRUGEREA economiei naționale


ACUZAȚII extreme ale unui senator: cum a PREMEDITAT Dragnea MĂSLUIREA bugetului și DISTRUGEREA economiei naționale

Președintele Comisiei economice a Senatului – liberalul Florin Cîțu – explică, pe Facebook, de ce este necesar ca bugetul dorit de Dragnea, Vâlcov și Teodorovici să se întoarcă de urgență în Parlament.

Senatorul susține că bugetul emanat de PSD-ALDE încalcă în mod flagrant Constituția, dar și ”Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul UE(TSCG), Liviu Dragnea premeditând falsificarea datelor din buget și cu prilejul controversatei OUG 114.  

Podul.ro vă prezintă acuzațiile lui Florin Cîțu.

”Bugetul Romaniei trebuie sa se intoarca in Parlament!

Va prezint, din nou, cum bugetul nu respect legislatia in vigoare.

1. Bugetul incalca art. 148 alin.(2) din Constituția României: ”(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”

Romania a transpus in legislatia nationala Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul UE (TSCG) , ratificat de România prin Legea nr.83/2012.

“Deficitul structural să nu depășească 1% din PIB (obiectivul bugetar pe termen mediu - OTM) sau să se înscrie pe o traiectorie de convergență către OTM agreată cu Comisia Europeană.”

Regula este stabilită prin prevederile art.3 alin.(1) din TSCG ratificat de România prin Legea nr.83/2012, iar potrivit prevederilor art.3 alin.(2) din același TSCG regula a fost preluată și în legislația națională prin modificarea Legii responsabilității fiscal-bugetare nr.69/2010, astfel încât aceasta se regăsește în prezent la art.7 din Legea nr.69/2010, republicată.

Bugetul pentru 2019 si Strategia Fiscal Bugetara pentru 2019-2021 nu respecata TSCG.

Mai mult decât atât, inclusiv Guvernul Romaniei a recunoscut: ”România trebuie să respecte anumite constrângeri în ceea ce privește deficitul bugetar, constrângeri instituite prin reglementări europene, unele dintre acestea fiind transpuse și în legislația națională, conform angajamentelor asumate de autoritățile române în anul 2012 prin semnarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanță în cadrul UE (TSCG) , ratificat de România prin Legea nr.83/2012.”

Si tot Guvernul spune:
“Totodată, potrivit dispozițiilor art. 3 alin.(1) lit.c) din TSCG „(c) părțile contractante pot să devieze temporar de la obiectivul lor pe termen mediu sau de la strategia de ajustare pentru atingerea acestuia doar în circumstanțe excepționale, astfel cum sunt definite la litera (b) de la alineatul (3)”, context bugetar care poate fi apreciat a nu se încadra în aceste circumstanțe.”

Conlcuzie: Guvernul Romaniei recunoaste ca incalca TSCG si ca NU ARE MOTIVE sa faca acest lucru.

2. Legea 69/2010 specifica in mod expres si cumulativ ca prezentarea bugetului se face insotita de doua declaratii pe propria raspundere.
Art 30:
(4) Guvernul are obligația de a prezenta Parlamentului un buget anual care să respecte principiile responsabilității fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetară și orice alte prevederi ale prezentei legi, iar prim-ministrul și ministrul finanțelor publice vor semna o declarație ce atestă această conformitate, declarație care va fi prezentată Parlamentului împreună cu bugetul anual.

(5) În eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiția de conformitate prevăzută la alin. (4), prim-ministrul și ministrul finanțelor publice vor menționa în declarație abaterile, precum și măsurile și termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile responsabilității fiscale, cu regulile fiscale și cu strategia fiscal-bugetară.

(6) Consiliul fiscal va exprima o opinie cu privire la declarația menționată la alin. (4), inclusiv mențiunile prevăzute la alin. (5).

Aceste declaratii atesta , FOARTE IMPORTANT, “corectitudinea și integralitatea informațiilor din strategia fiscal-bugetară și conformitatea acesteia cu prezenta lege, țintele sau limitele pentru regulile fiscale și respectarea principiilor responsabilității fiscale.”

Mai mult arata ca bugetul si strategia fiscal bugetara “respecta principiile responsabilității fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetară și orice alte prevederi ale prezentei legi”.

Dragnea a premeditat falsificarea datelor din buget si in OUG 114 a introdus derogari de la art 30 prezentat mai sus.

Art. 46 - (1) Prin derogare de la prevederile art. 29 alin. (4) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prim-ministrul și ministrul finanțelor publice semnează o declarație de răspundere prin care se atestă, exclusiv, corectitudinea și integralitatea informațiilor din Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 - 2021.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, republicată, prim-ministrul și ministrul finanțelor publice semnează o declarație ce atestă exclusiv încadrarea proiectului de buget pe anul 2019 și perspectiva 2020 - 2022 în țintele, obiectivele și prioritățile asumate prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 - 2021.
(3) Prevederile art. 30 alin. (5) din Legea nr. 69/2010, republicată, nu se aplică pentru planificarea bugetară pe anul 2019 și perspectiva 2020 - 2022.

DAR , foarte important, declaratiile pe propria raspundere RAMAN. Greseala majora a celor care au redactat OUG 114. Inteleg ca deja o parte au fost concediati.

Mai sunt multe motive pentru care bugetul trebuie intors. Estimarile CNSP, veniturile incluse in buget etc. Dar din punctul meu de vedere, cele doua prezentate de mine aici arata ca PSD+ALDE+UDMR sunt partasi la distrugerea economiei nationale si se folosesc de legea bugetului de stat. Va garantez ca toti vor raspunde personal”, scrie Florin Cîțu.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.