Acuzații fără perdea: ”Igor Dodon este AGENT al serviciilor secrete rusești!” Moscova, opulentul prorus Dodon și fuga lui Plahotniuc


Acuzații fără perdea: ”Igor Dodon este AGENT al serviciilor secrete rusești!” Moscova, opulentul prorus Dodon și fuga lui Plahotniuc

Potrivit Ziarulnational.md, opulentul pro-rus Igor Dodon este acuzat public și fără perdea că e agent al serviciilor rusești. Acuzația este lansată de afaceristul și politicianul Andrian Candu, fin al fugarului Vlad Plahotniuc și lider al grupării ”Pro Moldova”, în cadrul unui interviu oferit Radio Europa Liberă Moldova.

”Igor Dodon este colaborator al serviciilor secrete rusești. Asta înseamnă trădare de patrie”, afirmă Candu. El susține că nașul său Vlad Plahotniuc a plecat din R. Moldova nu din cauză că ar fi riscat să fie arestat de noua guvernare a Blocului ACUM și a socialiștilor, ci pentru că putea fi înlăturat de serviciile secrete rusești.

Un rol important în acea operațiune l-a avut și rusofilul Dodon, acuză Candu:

„Vlad Plahotniuc a plecat din țară nu neapărat din motivele legate de Dodon. Au fost alte chestiuni legate de securitatea dumnealui, care erau generate, în mod special, de serviciile din Federația Rusă. Probabil ați citit acest raport al serviciilor secrete estoniene, care scrie clar cum a fost înlăturat dl Plahotniuc de serviciile secrete rusești. Deci, asta e operațiunea. Dar dl Dodon, la o săptămână sau două după evenimentele din luna iunie, a declarat următoarele: ‹Eu am avut rolul meu de a participa și am jucat, într-un fel, un scenariu pregătit de serviciile secrete rusești›.

Asta a spus președintele Dodon. Această declarație înseamnă trădare de țară din start. Cum adică, președintele țării colaborează cu serviciile secrete ale altui stat? Doi: ai făcut ceva împotriva unui cetățean al R. Moldova folosind serviciile secrete rusești? (…) Probabil din cauza asta îi e frică de răzbunare”.

Întrebat dacă Dodon va fi debarcat prin răzbunarea lui Vlad Plahotniuc, liderul „Pro Moldova” a spus:

„Eu nu cred că dl Plahotniuc urmărește să se răzbune pe președintele Dodon, să-l debarce din funcție, să nu știu ce. Eu cred că președintele Dodon o să fie debarcat din funcție sau nu o să câștige al doilea mandat doar pe propriile sale acțiuni sau inacțiuni. Știți vorba aia: ...pe limba lui piere”.

Candu mai spune că Dodon se amăgește cu sondajele care-l prezintă cel mai puternic politician din R. Moldova: „Este foarte bine când dumnealui e așa de confident. Căderea va fi și mai mare, inclusiv psihologică, când va vedea rezultatele”.

Totodată, Candu spune că Igor Dodon va răspunde și pentru faptul că a dat indicații SIS-ului să fabrice informații despre liderii opoziției.

„O să se probeze la un moment dat, când o să se investigheze. Ca să probezi, trebuie să poți să aduci această informație. Este în Parlament comisia care răspunde de așa-numitul control civil pe tot ceea ce înseamnă activitatea SIS-ului. Poate trebuie de făcut audiere în Parlament, poate trebuie de chemat în Parlament directorul SIS-ului și de întrebat direct: ‹Ați primit astfel de indicații?›. Poate găsim noi informații suplimentare, că mai sunt prieteni și neprieteni ai unora care ar putea să ne pună la dispoziție anumite surse de informație și anumite dovezi. Și atunci, vai de capul lor dacă fac astfel de ilegalități”, a avertizat Candu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.