Administrația Trump continuă misiunea pacificatoare în Golful Persic: normalizarea relațiilor dintre Qatar și cvartetul format din Arabia Saudită, EAU, Bahrain și Egipt


  • ACP
  • Sep 19, 2020 14:29
  • 1419
Administrația Trump continuă misiunea pacificatoare în Golful Persic: normalizarea relațiilor dintre Qatar și cvartetul format din Arabia Saudită, EAU, Bahrain și Egipt

După obținerea păcii din Orientul Apropiat dintre Emiratele Arabe și Bahrein cu Israelul, administrația Trump vrea să meargă mai departe cu încheierea unui alt acord de pace deosebit de important în regiune. Diplomații americani îndeamnă acum mai multe țări arabe la normalizarea legăturilor cu Qatarul, oferind altă șansă mare țării pe care Donald Trump a salvat-o de la invazia care urma să fie lansată de Arabia Saudită în iunie 2017.

La acel moment Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain și Emiratele Arabe erau decise să rezolve militar problema Qatarului, care sponsoriza organizațiile teroriste ce operau pe teritoriile lor și întreținea legături cu Iranul, dar Donald Trump a respins ferm propunerea saudită de invadare a țării care reprezenta o sursă a unor probleme imense în Golful Persic.

Mai mult, la scurt timp, Washingtonul a solicitat medierea kuweitiană cu scopul de a rezolva conflictul în limitele Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG). La momentul pregătirii invaziei, țările arabe înfuriate de politica Qatarului au impus o blocadă severă asupra sa, iar relațiile cu țara învinuită de colaborare cu cele mai periculoase organizații din regiune, cum ar fi Frăția Musulmană și Hamas, au rămas la cel mai scăzut nivel posibil, ca între țări inamice. Mai exact, la 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt au impus blocada împotriva Qatarului.

Washingtonul îndeamnă acum țările din Golful Persic, care au normalizat relațiile cu vechiul dușman tradițional Israel, să pună capăt blocadei împotriva Qatarului vecin.

Într-un briefing special de pe 18 septembrie, secretarul adjunct pentru Afaceri în Golful Arabiei, Timothy Lenderking, a declarat audienței: "Dacă este posibil ca țările arabe să își normalizeze relațiile cu Israelul, atunci ar trebui să fie posibil ca țările acestea să își normalizeze relațiile și între ele". Diplomatul american a continuat spunând că dorește ca Acordurile Abraham, cum sunt numite acordurile dintre țările arabe și Israel, să fie folosite ca "o trambulină pentru a genera impulsul necesar pentru a înceta conflictul din Golf".

Washingtonul declară că a depus eforturi pentru a pune capăt blocadei cvartetului - alcătuită din Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt - împotriva Qatarului, care a fost impusă din 5 iunie 2017, dar, cu toate acestea, Timothy Lenderking a precizat din partea țării sale: "nu vom putea impune o soluție".

"Avem nevoie ca țările implicate în ruptură, împreună cu Qatarul, să facă unele compromisuri și să lucreze împreună. În cele din urmă, aceste țări vor trebui să se reunească și să discute, să rezolve problemele dintre ele", a completat Timothy Lenderking.

Normalizarea relațiilor dintre Qatar și țările din Golful Persic ar fi o altă realizare de excepție pentru administrația Trump, într-o regiune unde relațiile sunt extraordinar de complicate, iar inamicițiile întinse de regulă pe zeci de ani nu păreau să aibă vreo soluție până acum.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.