Agentul șef Valer Kovacs, care a denunțat „campionatul de amenzi” din starea de urgență, a fost dat afară din Poliție. Apelul disperat al polițistului a rămas fără răspuns din partea lui Orban, Vela și Berbeceanu: „Am fost dat afară pentru dernaj. Am deranjat piloșii”


Agentul șef Valer Kovacs, care a denunțat „campionatul de amenzi” din starea de urgență, a fost dat afară din Poliție. Apelul disperat al polițistului a rămas fără răspuns din partea lui Orban, Vela și Berbeceanu: „Am fost dat afară pentru dernaj. Am deranjat piloșii”

Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș a făcut publice, abia după cinci zile și insistențe repetate din partea presei, așa-zisele motive care ar fi stat la baza destituirii agentului șef Valer Kovacs, politistul sindicalist care a îndrăznit să vorbească despre amenzile aplicate în număr foarte mare în stare de urgență, într-un soi de competiție internă a organelor, declanșată la cererea superiorilor.

După dezvăluirile care par să-i fi atras situația teribilă din momentul de față, polițistul curajos a fost sunat personal de Ludovic Orban. Premierul liberal a părut interesat de afirmațiile agentului șef și de rezolvarea situației care o luase ușor pe arătură la un moment dat, cu oameni amendați din te miri ce cu sume exorbitante, pe care nu și-ar fi permis să le plătească nici dacă ar fi muncit două vieți.

Apoi, după telefonul lui Orban, lucrurile au luat-o razna complet.

”Eram internat în spital când am auzit că sunt cercetat disciplinar. Nu aveam nici telefon la mine. Am înțeles că s-a dat alarmă pe Serviciul de comunicații și informatică pentru a fi adus la lucru. Cele mai multe dintre acuzații erau de prejudicii aduse imaginii instituției prin ieșirile mele publice. Au fost și altele. Mi-au căutat tot felul de cercetări disciplinare, de astea, de mizerie, ca să adune cât mai multe, ca să mi le dea pe toate o dată. Au proifitat de starea de urgență. În urmă cu două săptămâni, mi-au dat două sancțiuni în regim de urgență, probabil aveau un plan să le dea și pe astea trei, ca să fiu destituit. Două le-am contestat la București. Nu s-a luat în considerare că le-am contestat. Când am ieșit din spital, colegii m-au anunțat că sunt cercetat disciplinar în continuare. Nu mi-a venit să cred că se poate ajunge la destituire, eu fiind acasă în medical. E o măsură absolut abuzivă. Au profitat de starea de urgență ca să mă elimine până în starea de 15 că se ridica starea de urgență. Acum trei zile, au venit la mine acasă șeful meu direct și un ofițer de la resurse umane și mi-au spus că urmează să imi prezinte niște materiale cu astea două sancțiuni disciplinare. Când mi-au spus de destituire, i-am poftit afară. Eu am fost cercetat în lipsă, fără să-mi pot pregăti apărare, fără să am drept la nimic”, a povestit Kovacs potrivit PressAlert.

”Nu mi-a venit să cred că se poate ajunge la destituire, eu fiind acasă în medical. E o măsură absolut abuzivă. Au profitat de starea de urgență ca să mă elimine până în starea de 15, că se ridica starea de urgență. Acum trei zile, au venit la mine acasă șeful meu direct și un ofițer de la Resurse umane și mi-au spus că urmează să îmi prezinte niște materiale cu astea două sancțiuni disciplinare. Când mi-au spus de destituire, i-am poftit afară. Eu am fost cercetat în lipsă, fără să-mi pot pregăti apărarea, fără să am drept la nimic”, a mai povestit Kovacs.

Conducerea IPJ Timis a emis, luni seară, un comunicat în care a încercat să-l contrazică pe Kovacs:

”În perioada 2019-2020, faptele săvârșite de către agentul de poliție, au făcut obiectul verificărilor structurii de control intern, cercetărilor prealabile și după caz a analizelor consiliului de disciplină, fiind aplicate gradual 6 sancțiuni disciplinare în temeiul prevederilor Legii nr. 360 din 2002 privind statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm faptul că trei dintre faptele reținute au fost săvârșite pe timpul stării de urgență. (…) Menționăm faptul că, ultima sancțiune dispusă, cea de destituire din poliție, a fost din cauza comportamentului necorespunzător și neglijență în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliție a executat serviciul de patrulare și s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiș, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa”, se arată în comunicatul Poliției Timiș.

Sursa foto art: Ziua de Vest

Valer Kovacs a revenit marți dimineață, pe pagina sa de Facebook, cu noi precizări, denunțând încrengătura oribilă de interese și nepăsări din Poliția Română. Redăm mai jos postarea sa, așa cum apare pe pagina polițistului:

„DOMNULE MINISTRU MARCEL VELA

DOMNULE PRIM MINISTRU LUDOVIC ORBAN

(Rog pe toți să distribuiți peste tot)

CHIAR NU VĂ INTERESEAZĂ DELOC CE SE
ÎNTÂMPLĂ LA IPJ TIMIȘ?!

PESTE 3700 DE OAMENI ȘI-AU PUS SEMNĂTURA PE PETIȚIA DE SUSTINERE PRIN CARE SA NU FIU DAT AFARA DIN POLIȚIE.

CÂTEVA SUTE DE MII DE OAMENI AU AUZIT CE S-A ÎNTÂMPLAT AICI ÎN TIMIȘOARA.

DAȚI O SIMPLĂ CĂUTARE PE GOOGLE A NUMELUI MEU ȘI VEDEȚI CE SCRIE.

NU MI-AȚI RASPUNS NICI LA TELEFON NICI LA MEMORIUL TRANSMIS DOMNULUI BERBECEANU.

CINE II SUSȚINE PE ACEȘTI OAMENI DIN CONDUCEREA IPJ TIMIȘ.?

SOCIETATEA CIVILĂ S-A SĂTURAT. VREA O POLIȚIE NORMALĂ, NU CONDUSA PRIN OAMENI MONTAȚI POLITIC ÎN FUNCȚII. S-AU SATURAT TOTI

EU AM FOST ELIMINAT CĂ AM ÎNDRĂZNIT SA VORBESC ÎN NUMELE POLIȚIȘTILOR, IN NUMELE SINDICATULUI DECUS DESPRE NEREGULI.

EU SUNT AVERTIZOR DE INTEGRITATE PROTEJAT DE LEGEA 571/2004 IN VIGOARE.

DE CE NU SE RESPECTA LEGEA???

AȚI CITIT MĂCAR CE V-A SCRIS SOȚIA POLIȚISTULUI UCIS DE LA RECAȘ CRISTIAN AMARIEI ANUL TRECUT ?

VA INTERESEAZĂ SA SE FACĂ DREPTATE?

DOAR EU AM FOST DAT AFARĂ, ACEI OAMENI CARE AU TRIMIS COLEGUL MEU LA MOARTE SIGURA SUNT TOȚI PE FUNCȚII.

TOTI SUNT CU PILE. EU AM VRUT DREPTATE ȘI ONOARE. DE CE NU AȚI LUAT NICI O MĂSURĂ?

DE CE AȚI PERMIS ACEASTĂ NEDREPTATE IMPOTRIVA MEA?? CE PREJUDICII DE IMAGINE AM ADUS EU INSTITUȚIEI DUPA 18ANI DE ACTIVITATE?

SA NU UITAȚI VA ROG, CA SOCIETATEA CIVILĂ VĂ VOTEAZĂ, SOCIETATEA CIVILĂ VREA O POLIȚIE NORMALĂ FĂRĂ CORUPȚIE. EU NU AM AVUT NICI O FAPTĂ PENALĂ SA FIU DAT AFARĂ. EU AM FOST ELIMINAT PENTRU" DERANJ". AM DERANJAT PILOSII.

SUNT POLIȚIȘTI CU FAPTE PENALE CARE ÎNCĂ LUCREAZĂ.

ÎNCĂ ASTEPT SĂ MĂ CONTACTAȚI PRIN ORICE MOD POSIBIL. NU MA IGNORAȚI CA EU NU VOI TĂCEA.

ÎNCĂ AȘTEPT ȘI DOMNUL ORBAN SĂ ÎMI RĂSPUNDĂ LA TELEFON.

LA O LUNĂ DUPĂ CE AM VORBIT CU DUMNEALUI LA TELEFON, AM FOST DAT AFARĂ”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.