ALEGERI în Basarabia, REZULTATELE parțiale: oligarhul Plahotniuc ar putea obține cele mai multe mandate în noul Legislativ


ALEGERI în Basarabia, REZULTATELE parțiale: oligarhul Plahotniuc ar putea obține cele mai multe mandate în noul Legislativ

Partidul Socialiștilor pro-rus este lider pe circumscripția națională la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova. După verificarea a 98,18% din procese verbale acesta a acumulat 31,32%. Este urmat de Blocul electoral ACUM format din partidele proeuropene conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase – cu 26,25%.

 Partidul Democrat, al cărui lider este oligarhul Vladimir Plahotniuc, a obținut 23,98%. Iar Partidul ”Șor”, în frunte cu Ilan Șor, care este condamnat în primă instanță pentru implicare în ”furtul miliardului” din sistemul bancar din Moldova, a acumulat 8,44%.

 Socialiaștii au câștigat în special în nordul țării, în circumscripțiile din regiunea transnistreană și cea din Găgăuzia, iar ACUM – în diasporă și municipiul Chișinău.

Însă pe circumscripțiile uninominale cel care conduce este Partidul Democrat. Dacă rezultatele finale nu se modifică prea mult, Partidul Democrat ar putea obține cele mai multe mandate în noul Legislativ.  

În acest an, pentru prima dată deputații din Parlamentul Republicii Moldova sunt aleși în baza unui sistem electoral mixt. Adică, 50 de deputați sunt aleși pe liste de partid, iar 51 - pe circumscripții uninominale.

Deoarece în acest scrutin nu a mai existat ”ziua tăcerii”, ieri concurenții electorali au făcut agitație la greu, chiar și în preajma secțiilor de votare. Iar sute de alegători din regiunea transnistreană încă de la primele ore ale dimineții au fost aduși în mod organizat la secțiile de votare unde au stat la coadă ore în șir. O femeie a leșinat din cauza îmbulzelii, iar unii alegători au intrat în secțiile de votare pe geam. Câțiva dintre participanții la vot din stânga Nistrului au declarat pentru jurnaliști că au venit în schimbul unei remunerări financiare.

Alegătorii din diasporă s-au mobilizat și ei pentru a-și exercita dreptul la vot. Zeci de moldoveni care muncesc peste hotare au venit acasă să voteze. Însă dintre cei rămași în străinătate, mulți nu și-au putut exprima opțiunea politică din cauză pașapoartelor expirate.

Comisia Electorală Centrală are la dispoziție șapte zile să numere voturile. Astfel, după anunțarea rezultatelor finale vom ști exact cum vor fi repartizate mandatele în noul Parlament. Ulterior datele vor fi transmise Curții Constituționale care vor valida sau invalida rezultatele alegerilor.  

Tot duminică, odată cu alegerile parlamentare a avut loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați și revocarea acestora dacă nu-și îndeplinesc obligațiile. Rezultatele vor fi procesate după ce Comisia Electorală Centrală va număra rezultatele alegerilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.