Alegerile locale în două tururi ar decima ce a mai rămas din PSD. Care este strategia falsului revoluționar Marcel Ciolacu pentru a împiedica disoluția mafiei roșii

PSD ar putea pierde cam jumătate din cei 1700 de primari cât are în momentul de față dacă alegerile locale s-ar derula în două tururi. Ar fi vorba de aproximativ 800-900 de aleși locali.

Dacă alegerile locale vor avea loc tot într-un singur tur de scrutin, social-democraţii ar reuşi să-şi păstreze o mare parte din armata de aleşi locali. Potrivit calculelor făcute în Kiseleff, partidul ar pierde totuși puţin peste 200 de primari. „Unii vor trece la PNL înainte de alegeri, pentru a profita de noua guvernare, alţii vor pierde mandatul natural, fie că n-au făcut nimic în localitate, fie afectaţi de scorul PSD în general“, explică surse social-democrate pentru „Adevărul“.

Şi UDMR va fi afectată profund de schimbarea sistemului electoral - pierderi de 20% în teritoriu. Marele câştigător ar fi PNL, în timp ce USR-PLUS ar spera măcar la câteva zeci de primării, potrivit unor calcule făcute de partide.

Aşadar, dacă alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur de scrutin, PSD şi PNL vor ajunge să aibă un număr relativ egal de primari: în jur de 1.500. În schimb, Alianţa USR-PLUS cu greu va reuşi să câştige primării într-o comeptiţie cu PSD şi PNL, dacă va fi un singur tur de scrutin.„Votul într-un tur favorizează primarul în funcţie şi partidele mari“, explică Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.  Alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş pleacă abia cu a treia şansă, în condiţiile în care toate partidele de dreapta – USR, PLUS şi PNL – vor avea candidaţi separaţi. Astfel se explică ardoarea cu care Dan Barna şi Dacian Cioloş susţin schimbarea sistemului electoral, mai scrie Adevărul. Un amplu articol pe acest subiect, puteți citi AICI

Calcule apropiat prezenta recent și europarlamentarul liberal Rareș Bogdan în cazul în care alegerile locale s-ar desfășura în două tururi: „Pe simulările făcute de noi, singura problemă pe care o avem este cu partenerul nostru de guvernare, UDMR, care ar pierde undeva la 50 de primari, dar și lucrul acesta poate fi discutat.  În cazul nostru, de la 1082 am urca la un număr aflat între 1500 și 1800 de primari.  Iar în cazul PSD, de la 1700 s-ar prăbuși la aproximativ 500 de primari, deci ar pierde peste o mie de primari". ”

Analizele liberalilor și pesediștilor vin în contextul în care, săptămâna viitoare, Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi. Potrivit procedurii, PSD va depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea trece, Guvernul pică, iar legea se consider respinsă. Aşadar, rămâne în vigoare scrutinul într-un singur tur. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată. Mai departe, PSD poate să conteste proiectul la CCR. În acest caz, Curtea va avea ultimul cuvânt.